• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Papagena sätter upp vass version av Askungen


Eva Ahremalm regisserar En annan Askunge som har premiär på Teater Bråddgatan 34 på söndag. I bakgrunden Tjåsa Gusfors med Askungen i knät.

 

Barska Tilda berättar en historia om revansch

 

– Askungen är ett maskrosbarn som tar revansch. Så beskriver Tjåsa Gusfors i Papagena den uppsättning av Askungen som nu har premiär på Teater Bråddgatan 34, Kulturkammaren, på söndag.

Tillsammans med regissören Eva Ahremalm har hon läst många versioner av Askungen, för det finns fler än den saga som nedtecknades av bröderna Grimm och som Disney baserade sin betydligt snällare film på. Man kan spåra Askungen till 800-talet, då utan prins och galavagn, men den centrala problematiken med styvfamilj och upprättelse finns som en kärna genom århundradena.

Folksagorna är berättelser som ofta återfinns i flera versioner, kanske i flera länder. De kan ha en verklig grund men har överlevt tack vare sitt allmängiltiga budskap, kanske förändrats något för att passa publiken här och nu. Men hur färdades de från en by till nästa, från en tid till en annan?

Tjåsa Gusfors rollfigur Tilda, kvinnan med färgglada kjolar och en vass kniv i sitt bälte, är ett svar på den frågan. Tilda är en livserfaren kvinna som drar sig fram som gårdfarihandlare och sagoberätterska. På sin kärra har hon både dockor och en modellteater. Och en råtta som sin enda vän.

Det är första gången Papagena samarbetar med regissören Eva Ahremalm. De smågnabbas lite under pressvisningen, Tjåsa klagar på att Eva bara skäller och aldrig ger beröm.

– Men med Eva har jag fått en regissör som inte ger upp, som fått mig att utvecklas som skådespelare.

Inte minst med att bygga en rollfigur som är tvärtemot den glada och inbjudande publikkontakt hon haft i Papagenas senaste produktion Visa på Villovägar.

– Det är verkligen roligt att jobba med Tjåsa, säger Eva Ahremalm med eftertryck.

Eva var under många år konstnärlig ledare för Teater Martin Mutter, en välkänd fri teatergrupp med bas i Örebro. Numera är hon frilansande regissör, håller kurser och föreläsningar.

Att Tjåsa och Eva är kusiner som lärde känna varandra först för några år sedan, det är en helt annan historia.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • TEATER BRÅDDGATAN 34 Kulturkammaren, Norrköping

  • Söndag 5 februari 2012 kl 15
    En annan Askunge
    Manus och regi: Eva Ahremalm
    Medverkande: Tjåsa Gusfors

 

LÄNKAR

Papagena kulturproduktioner hemsida
Eva Ahremalm hemsida
Teter Bråddgatan 34 hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN  ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Papagena sätter upp vass version av Askungen

  1. Pingback: Askungen berättar om ensamhet och vänskap | KULTURSIDAN.nu