• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Broder Jakob makaber bladvändare


Mitt i Industrilandskapet. Emelie Schepps kriminalserie håller sig kvar i Norrköping. Broder Jakob är femte boken i serien om åklagaren Jana Berzelius.

 

Varför som dränkta sjöjungfrur?

 

RECENSION/ KRIMINALROMAN/ NORRKÖPING Sjöjungfrur. Emelie Schepps Broder Jakob är en obehaglig bladvändare. Trefaldiga Årets deckarförfattare Emelie Schepp låter åklagaren Jana Berzelius jaga en seriemördare med hjälp av barndomsvännen och fienden Danilo.

Emelie Schepp, hyllad som Årets deckarförfattare tre år i rad – senast 2018, är fenomenal på att bygga upp spänning och behålla läsaren i det greppet till sista sidan. Hon har i serien om åklagaren Jana Berzelius skapat ett spännande galleri av personer som är viktiga motpoler mot varandra.

Jana är en komplex person med en mörk barndom. Att följa kampen i henne där det mörka brottas med hennes roll som åklagare. Hennes nemesis är Danilo Peña, som hon känner sedan barndomen.

Broder Jakob är den femte delen i serien om åklagaren och det polisteam som jobbar ihop med henne. Det är tidvis en väldigt snabb och rapp handling som lugnar ner sig i huvudkaraktärernas mentala skildringar.

Polisen Mia Bolander är en rätt luttrad och tidvis bitter kvinna. Hon söker ständigt den fulländade kärleken. Hon kämpar med att komma sig upp på karriärstegen men också på den sociala. Mia är inte speciellt förtjust i Jana och deras relation är milt sagt frostig.

Hennes kollega Henrik Levin är familjefar och gift. Mia och han har en varm vänskap och han får agera bro mellan Mia och Jana.

Mordfallet som polisteamet denna gång får på sitt bord har sin bottnar i utanförskap och transsexualitet lika mycket som i identitet, syskonskap och försoning.

 

Emelie Schepp
Emelie Schepp har åter skrivit en rysansvärd historia.

 

Emelie Schepp kan sitt Norrköping . Hon beskriver miljöerna i de olika stadsdelarna på ett sätt som gör att man får filmiska vyer i huvudet. Även om man inte är bekant med Norrköping så lär man känna staden väl.

Broder Jakob är i mitt tycke den mörkaste och makabraste delen i serien hittills. Både när det gäller morden och det som sker med Jana. Relationen med Danilo Peña är viktig för romanens handling. De gäckar varandra och vill sätta åt varandra. Han är nyckeln till att bli fri från det förflutna.

De jagar en seriemördare och offren är kvinnor. Omständigheterna är likadana, de har blivit dränkta och det ser ut som att mördaren har försökt att förvandla kvinnorna till sjöjungfrur. Ett gammalt fall har kopplingar till dessa mord men mördaren är inspärrad på rättspsyk i Vadstena. Fallen nystas upp sida efter sida, det är mörkt och makabert med en oväntad tvist på slutet.

Emelie har återigen skrivit en bladvändare som håller läsaren i spänning till sista sidan. Nu väntar jag spänt på del sex.

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Thron Ullberg

KRIMINALROMAN

Broder Jakob
Emelie Schepp
HarperCollins Nordic 2019

LÄNKAR
Emelie Schepp hemsida Facebook
HarperCollins Nordic hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.