• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vårsalong med De Geers bildelever


Två ord. Sara Löfgrens objekt i gips, nät och ståltråd utgår från orden ”förfölja” och ”anklagad”. Kattgrafiken har Ester Squire gjort.

 

Människan, miljön, tanken

 

NORRKÖPING Fördjupning. När de tre årskurserna på De Geergymnasiets Bild- och formprogram ställer ut tillsammans på Konstforum blir den genomtänkta pedagogiken tydlig. Sara Ölander Borg och Wilma Lundgren går i tvåan och njuter av allt de lärt sig och ser fram mot sista året.

– Vi började med färger det här året, gråtonade färger i varmt och kallt. Först med lådorna och sedan självporträtten, berättar Wilma Lundgren.

Självporträtten är många i Bild- och formprogrammets ”Vårsalong” på Konstforum. Det egna ansiktet finns så att säga alltid till hands, blir ett verktyg för seendet, prövandet, i allehanda tekniker från collage av pappersbitar och teckning till oljemåleri. Här alltså akrylmåleri där eleverna blandat färgerna, tonat ner dem.

– Jämfört med tidigare uppgifter så har vi fått tänka mer, säger klasskamraten Sarah Ölander Borg.

 

Vårsalong De Geergymnasiets Bild och form
Huvudsak. Wilma Lundgren och Sarah Ölander Borg framför tvåornas projekt med självporträtt i nedtonade färger. I famnen bär de sig själva i lera, dock inte självporträtt.

 

De berättar hur uppgiften gjordes tre gånger om. Först med en kolskiss direkt på papper innan färgerna tillkom, sedan genom att grundmåla papperet innan självporträttet gjordes och sedan välja själv. Som alltid i ateljén kan eleverna se och samtala kring varandras arbeten.

– Du gjorde en mörkblå grund, det var coolt, det blev ett helt annat ljus. Jag prövade det sedan, säger Sarah Ölander Borg.

De trivs bra med utbildningen, suger åt sig tekniker och uttryck. Människan, miljön, tanken är konstens outtömliga drivkraft. Utställningen på Konstforum visar på bredden med måleri, lera, keramik, glas, skulptur.

Under tvåornas självporträtt står huvuden i lera, i nästan naturlig storlek, men där är det varandra de skulpterat. Efter att först ha snabbskissat minihuvuden med en liten lerklump på tummen, nästan som en lek.

Ett tredje projekt under andra året är idébaserade objekt i gips, nät och järntråd. Här har varje elev utgått från tre ord.

 

Vårsalong De Geergymnasiets Bild och form
Ljusspel. Som en berättelse blev de gamla klänningar i sprött sidentyg som treorna fick teckna av.

 

Sara Ölander Borg och Wilma Lundgren ser fram mot sitt tredje år. Kanske särskilt att lära sig akvarell, grafik och att måla med oljefärg på duk och förstås gymnasiearbetet. Självporträtten har de inte heller tröttnat på.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Vårsalong De Geergymnasiets Bild och form

KONSTFORUM Norrköping

11–17 maj 2019, kl 12–16
Vårsalong
De Geergymnasiets Bild och form-elever, åk 1–3

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook FB-evenemang
Bild och form-treor i Spiralens kupol reportage Kultursidan.nu 3/3 2019

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.