• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Café Amour FMG-tvåornas musikal


Brötigt. Moster Ingrid kommer inte fram i villervallan. Film- och musikgymnasiets tvåor ger nyskrivna musikalen Café Amour på Lilla teatern i helgen.

 

”Kärlek, familj, gemenskap”

 

NORRKÖPING Hela stans fik, där kärleken spirat i generationer. Film- och musikgymnasiets andraårselever bjuder på nyskrivna musikalen Café Amour på Lilla teatern. Sista veckan inför fredagens premiär är intensiv. I måndags stod teknikerna på scenen.

 

Patrik Nystrand sätter ljuset
Ljusrå. Patrik Nystrand sätter ljus. De här lamporna har motorer som gör att de rörliga huvudena kan styras från ljusbordet.

 

– Vi kanske behöver förlänga kabeln. Alternativt att du lägger den lampan på en annan kanal.

FMG:s andraårseleverna slipar på replikerna och övar fotarbetet i andra rum i IOGT-NTO-gården på Norra Promenaden. Ljusteknikerna Patrik Nystrand och Micke Friberg riggar ljuset inne på Lilla teatern. På golven står stora lårar med lampor och kabel. Micke Friberg kliver uppför stegen med 5-kiloslampor som ska fästas i taket. Patrik Nystrand har det enklare och slipper stegen, det är bara att hissa och hala rårna över scenen.

– Jag har fått manuskriptet, läst det och sett ett genomdrag på skolan, säger Patrik Nystrand vars ljussättning ska ge rätt stämning till årets musikal.

Varm caféstämning på Café Amour – kräver mjukt glödljus – ska snabbt bytas mot showigt musikalnummer – då blir det pådrag och motorstyrda lampor som följer med och sätter ljus på sången och dansen.

 

Kevin Gustafsson
Inte så nervös. Gick det bra på Julshowen ska det gå bra med musikalen tänker Kevin Gustafsson som spelar Eskil.

 

Det är en stor ensemble i årets musikal. Musikalprojektet är en valbar kurs och mer än 20 unga artister, från skolans olika program, står på scenen.

– Min figur heter Eskil. Han är lite tjurig och tom inombords för han har en pappa som inte varit närvarande under hans uppväxt. Så han är känsloladdad och undrar ”vem är jag egentligen?”, berättar Kevin Gustafsson.

Det kräver energi att spela Eskil.

– Jag tänker: ”var dig själv när du haft en dålig dag”.

Kevin Gustafsson går andra året på filmprogrammet på Film- och musikgymnasiet och har siktet inställt på att jobba som i filmbranschen som stuntman. Han uppskattar att få jobba ihop med kamrater från andra program.

– Jag tror lärarna har blandat lite när de bestämt rollerna. Det är både en utmaning och lite vad den personen kan vara bekväm med, resonerar han.

 

Lasse Petersson, Jakob Sjöberg och Josefine Willén
Musikalmakare. Lasse Petersson, Jakob Sjöberg och Josefine Willén står tillsammans bakom årets musikal Café Amour.

 

I den lilla staden är Café Amour en knutpunkt sedan 50–60 år. Det startades av två vänner och drivs av deras efterkommande. En av de yngre delägarna har dragits in i en lånehärva och nu är caféets framtid högst osäker. Hur ska det gå för stadens populära café och för Eskils moster Ingrid som i praktiken är den som sköter om det mesta?

– Men folk har ju träffats och blivit kära där. Deras föräldrar också. Några ställer upp i en talangtävling och vill vinna för att rädda stadens café, avslöjar Jakob Sjögren som hävdar att budskapet är ”kärlek, familj, gemenskap”.

Här finns en plats för dig, vem du än är
en plats där du kan vara dig själv
I hjärtat av staden
en samlingspunkt
en gemenskap
där kärlek och vänskap kan gro

FMG har en tradition med egenskrivna musikaler. Den här gången kommer initiativet från musikläraren Josefine Willén, som skrivit musik och sångtexter. Manus har hon arbetat fram tillsammans med teaterläraren Jakob Sjöberg. Musikarrangemangen står Lasse Petersson för, som skrivit en rad FMG-musikaler förr.

Fyra föreställningar ska det bli i helgen, med premiär på fredag. Sedan läggs Café Amour till Film- och musikgymnasiets digra musikalbank, kanske den får nypremiär ett annat år.

Fler musikaler är att vänta framöver. Josefine Willén har idéer men känner inte att hon måste skriva en ny varje år. Det är nämligen ett omfattande arbete som till större delen görs utanför arbetstid.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157708429067605

LILLA TEATERN Norrköping

17–19 maj 2019
Café Amour
Musikal
Manus: Josefine Willén & Jakob Sjöberg
Text & musik: Josefine Willén
Musikarr: Lasse Petersson
Regi: Josefine Willén & Jakob Sjöberg
Koreografi: Anna Holmqvist Fridh
Prod: Film- och musikgymnasiet

MEDVERKANDE
Elever från Film- & musikgymnasiet, år 2
Orkester: FMG-lärare ledda av Lasse Petersson

LÄNKAR
Film- & musikgymnasiet hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.