• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Systrar i skräck gästar Söderköping


Skräck på goda grunder. Författarduon C L Raven gör rejäl research, inte minst i den egna walesiska kulturen och historien, inför sina romaner och noveller.

 

”Det ska kännas när de dör”

 

SÖDERKÖPING Wales starka kvinnokultur genomsyrar deras böcker. Författartvillingarna C L Raven gillar att skrämmas. De tar livet av alla de tycker om och vill utveckla sitt universum från böcker till film och spel. På lördag kommer de till Söderköpings bokhandel.

Wales är inte som Skottland. Och definitivt inte som England. Wales är annorlunda, en stark kultur som hållit stånd mot moderna påfund. Som när engelsmännen ville rensa Wales från häxor på 1600-talet.

– ”Vi gillar våra häxor” svarade walesarna, och gick till försvar, berättar Cat Raven.

För vad var häxor om inte medicinkunniga, något som förts vidare över generationer. Tvillingsystrarna berättar att släktleden bakåt går till sjuksköterskor, på kvinnolinjen. Och till kolgruvarbetare, bland männen.

– Det är därför vi gillar att skriva om tunnlar, vi passar perfekt där nere.

 

Lynx Raven
Håret till vänster. Lynx Raven är den yngre av tvillingsystrarna.

 

Tvillingsystrarna och författarna Cat och Lynx Raven besöker Söderköping under några dagar. Dels besöker de en vän, dels passar de på att presentera sina böcker och signera i Söderköpings bokhandel. Ämnet är skräck.

– Vi började med crime men bytte snart till skräck, berättar Lynx Raven.

– Våra hjärnor funkar bäst med det mörka, förklarar Cat Raven.

Som när de var barn och föredrog de mörkare originalsagorna framför tillrättalagda disneyfierade sagor.

Skrivit har de alltid gjort, och tillsammans. Som de tajta tvillingsystrar de är och som gör det mesta ihop.

– Vi skriver en sida var och lämnar över, läser, diskuterar och skriver vidare, säger Lynx.

– Vi planerar inte. Vi utgår från en situation eller en karaktär i stället för att skissa på en handling, fortsätter Cat.

– Det ger sig av sig självt, fyller Lynx i.

 

C L Raven
Läskig läsning. C L Ravens böcker finns inte på svenska, ännu.

 

Efter att ha kommit med i några novellantologier för unga talanger och publicerats i tidskrifter bestämde de sig för att ge ut sina första böcker på eget förlag. Novellsamlingarna Gunning Down Romance och och Disenchanted kom i tät följd, toppat av romanen Soul Asylum under 2012.

Redan i Soul Asylum använde de sig av den walesiska myllan som blivit så värdefull för deras författarskap. Författarna berättar hur psykiskt sjuka som skickats till engelska hospital på 1800-talet behandlades så illa att man bestämde sig för att ta hem dem. I stället för att stänga in de sjuka fick de lära sig hantverk, som att tvätta, sy och göra skor.

Det är mot den bakgrunden som handlingen utspelas.

Sedan dess har de kommit ut med nya romaner kommit ut varje år, samt ytterligare noveller. Senaste skräckromanen Empty Graves kom så sent som i december 2018.

 

Cat Raven
Cat Raven är äldst. Systrarna bor i ett hus i Cardiff med en skrivarstuga på tomten.

 

Författarna kan sin walesiska folklore med jämställda gudar och gudinnor och andra väsen. Där finns Gwratch Y Rhibyn som förvarnar om förestående död. En högst användbar figur för författare i skräck. För många dör i deras fantasier, och de föredrar starka kvinnor som är mördare framför svaga kvinnor som offer.

– I filmer kan man se att en del roller skrivits bara för att dö. Så vill vi inte ha det utan karaktärerna ska vara kött och blod, bli läsarnas vänner. Det ska kännas när vi tar livet av dem, säger Cat som inte drar sig för att låta sina favoriter dö en läskig död.

Varje bok blir därför en ny start, ingen serie med en hjälte som löser problem. Däremot kan en bakgrundsfigur eller ättling till någon de skrivit om tidigare kliva fram i ett nytt sammanhang.

Nya böcker kommer framöver men de de nu siktar på är att utvidga sitt universum från böcker till film och spel. Och ja, det går att försörja sig på skräck. Konventkulturen är stark i Storbritannien och under sommarhalvåret turnerar de på serie-, fantasy- och andra konvent där de träffar gamla fans och nya läsare.

– Vi tycker om att ha direktkontakt med våra läsare, höra vad de tycker om och vad de skulle vilja läsa.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Lynx & Cat Raven

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL Söderköping

18 maj 2019 kl 11–13
Cat & Lynx Raven
Författarbesök och signering

25 maj 2019
Representeras på The Book Lounge på NP33 i Norrköping

LÄNKAR
C L Raven hemsida
Söderköpings Bokhandel & antikvariat hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.