• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rysshärjningarna 1719 på Stadsmuseet


Svensk soldat. Stadsmuseets Anders Lindkvist klädd i karolineruniform i utställningen Ryssen kommer! på Stadsmuseet. I bakgrunden Lennart Moberg och förläggaren Roland Andersson.

 

Sverige var ett krigstrött land

 

NORRKÖPING Ryssen kom! Och Norrköping brändes ned till grunden. Den ryska galärflottans turné ödelade flera svenska kuststäder. Händelserna för 300 år sedan porträtteras i utställningen ”Rysshärjningarna i Sverige 1719” på Hyllan, en trappa upp på Stadsmuseet.

En av de viktigaste händelserna i Norrköping inträffade för 300 år sedan, 1719, när ”ryssen kom” och brände ner hela staden. Norrköping var inte så stort då och invånarna återvände och byggde upp staden igen.

Vi har nyligen berättat om Lennart Mobergs tecknade seriealbum Helvetesveckan, som på ett både spännande och pedagogiskt sätt visar händelserna i Norrköping med omnejd.

 

Brandrest från Norrköping, troligen en syllsten
Brandrest från Norrköping, troligen en syllsten.

 

Norrköpings Stadsmuseum uppmärksammar de 300 åren med utställningen ”Rysshärjningarna i Sverige 1719” som öppnar en trappa upp på Hyllan idag lördag den 18 maj och står över sommaren. Det är en vandringsutställning som producerats av Norrtälje museum samt Slagfältsmuseet HAMN i Nacka.

Stadsmuseet har kompletterat med lokalt material. Bland annat har man hittat en brandrest, en syllstock från en husgrund, som visas i en monter. I en annan monter visas en uppsydd karolineruniform och ett originalgevär från tidsepoken.

Utställningen är pedagogisk, ryssarnas härjningar beskrivs dag för dag. Det finns också ett bildspel som berättar om bakgrunden till ryssarnas härjningar.

Efter 20 år av krig på flera fronter, Stora nordiska kriget, var Sverige ett utblottat och krigstrött land. Kungen var död, Karl XII sköts vid norska Fredrikshald i november 1718. För att pressa på fredsförhandlingarna som hölls på Åland och drog ut på tiden skickade Rysslands tsar Peter den store en stor galärflotta mot Sveriges östkust. Svenska bruk, gårdar, slott och städer plundrades och brändes.

 

Lennart Mobergs teckningar i trapphallen
Inkastare. Lennart Moberg visar sina teckningar i trapphallen.

 

Vid pressvisningen var dagen till ära Anders Lindkvist från Stadsmuseet klädd i tidstrogen uniform. Tecknaren Lennart Moberg och förläggaren Roland Andersson från Fredsbaskerförlaget fanns också på plats. Lennart Moberg bidrar nämligen med flera bilder från albumet Helvetesveckan, på vägen upp i trapphuset.

Utställningen på Norrköpings Stadsmuseum öppnar samtidigt som Slagfältsmuseet HAMN i Nacka inviger 300-årsminnet av rysshärjningarna. HAMN i Nacka kommun ligger strategiskt i närheten av Baggensfjärden där kanske det viktigaste slaget utkämpades. Stiftelsen Kulturmiljövård driver HAMN på uppdrag av Nacka kommun.

Attackerna fortsatte även de två följande somrarna men då hade Sverige hunnit rusta upp bättre och fick 1721 bistånd från England. Sveriges tid som stormakt var ändå över. Baltikum, svenska Pommern och nordtyska provinser gick förlorade.

Först nära hundra år senare, 1809, erövrade Ryssland Finland.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Ryssen kommer!

HYLLAN, STADSMUSEET Norrköping

18 maj – 1 september 2019
Ryssen kommer!
Utställning
Prod: Norrtälje museum och Slagfältsmuseet HAMN med tillägg av Norrköpings stadsmuseum

LÄNKAR
Rysshärjningarna 300 år hemsida Wikipedia
Stora nordiska kriget Wikipedia
Slagfältsmuseet HAMN – historiearvsmuseet i Nacka hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Helvetesveckan av Lennart Moberg recension Kultursidan.nu 7/5 2019

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.