• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Feministiskt måleri i Kuskbostaden


Frida Kahlos ande. I Kuskbostadens lägenhet en trappa upp har Lisa Hjorth ateljé. I lördags bjöd hon tillsammans med Linnea Saarnak och Miriam Fohlin till utställningen ”Naturliga ögonblick”.

 

Linjens djupverkan

 

RECENSION/NORRKÖPING Gripande, roliga och utmanande. Vid sidan av East Prides officiellt anmälda program bjöd Lisa Hjorth tillsammans med Linnea Saarnak och Miriam Fohlin till endagsutställningen ”Naturliga ögonblick” i ateljén i Kuskbostaden.

Det är svårt att undgå att den mexikanska konstnärinnan Frida Kahlo är en stor inspirationskälla för Lisa Hjorth. Jag skulle kalla Kahlo expressionist men det finns många drag av magisk realism, identitetspolitik och surrealism, vilket vi också ser i Hjorths konst, som ofta är självbiografisk och utlämnande.

Ett antal studier med henne själv som huvudperson var både vackra och rörande och några mer skissartade målningar gav också en konsthistorisk överblick.

 

Linnea Saarnak
Tuschmåleri av Linnea Saarnak.

 

Vi finner också ett introspektivt drag i Linnea Saarnaks verk som bjuder på många självporträtt. Både Hjorth och Saarnak har en förmåga att med enbart linjens hjälp skapa djupverkan i sina porträtt, möjligen inspirerade av Matisse och de tidiga modernisterna.

Miriam Fohlin bjöd också på konsthistoriska exposéer. Bland annat en fascinerande postmodern nakenstudie med badande kvinnor, ett populärt tema i konsthistorien som här ges en ironisk och lätt provokativ touch. Hon erbjöd också några vackra naturstudier i mer impressionistiskt och lätt surrealistisk anda, ibland av stilleben-karaktär.

 

Miriam Fohlin
Konsthistoriskt omtag i målningen av Miriam Fohlin.

 

Alla ställer ut dessutom ut verk med feministisk prägel som Sufragette (Fohlin), Snipplandskapet (Hjorth) och Lustträd (Saarnak), vilket passar bra då utställningen hade vernissage under det besläktade evenemanget East Pride-veckan.

Några intressanta skisser och ”bruksföremål” som metallrosor med ”äkta” taggtråd fanns också på utställningen, som överlag erbjöd både gripande, roliga och utmanande verk av alla tre.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Nils-Göran Tillgren

LISA HJORTH – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Lisa Hjorth

LINNEA SAARNAK – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Linnea Saarnak

MIRIAM FOHLIN – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Miriam Fohlin

KUSKBOSTADEN, HEMGÅRDEN Norrköping

18 maj 2019
Naturliga ögonblick
Måleri av Lisa Hjorth, Linnea Saarnak och Miriam Fohlin

LÄNKAR
Naturliga ögonblick FB-evenemang
Lisa Hjorth Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.