• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Det går an för Göran Sarring på Löfstad Slott


Nya roller. Joel Almroth och Mala Kyndel spelar Albert och Sara i CJL  Almqvists Det går an.

 

Joel Almroth och Mala Kyndel blir Albert och Sara i sommar

 

Carl Jonas Love Almqvist kortroman Det går an från 1939 diskuterade samhällets konventioner och stakade ut nya vägar. Glasmästardottern Sara Vedebeck och sergeanten Albert träffas på en ångbåt som tuffar ut över Mälaren från Stockholm. Intresse uppstår, men med förhinder. Sara är inte något medgörligt våp, inte ens giftaslysten. De vägar hon stakar ut för såväl yrkesliv och samliv har i vår tid blivit breda allfarvägar.

– Det är både en rar kärlekshistoria och en vass samhällsdiskussion, skriver regissören Göran Sarring i ett pressmeddelande. När romanen publicerades väckte den stor uppmärksamhet, Almqvist diskuterar könsroller och samlevnadsproblematik på ett sätt som på sin tid var dynamit i samhällsdebatten. Och det är häpnadsväckande hur modern diskussionen fortfarande är.

Sagan om Norsholms Komediteater är därmed all efter fem somrar med klassiska komedier, fyra av Ludvig Holberg och den sista med Mandragola av Niccolò Machiavelli. För nu sätter Göran Sarring upp en dramatiserad version av Det går an i Gästabudssalen på Löfstad slott.

– Jag hade goda skäl att avsluta arbetet med Norsholms komediteater, säger Göran Sarring.

– Det var tungt att bygga upp en teater med sittplatser i gradängsystem i båthuset i Norsholm varje sommar. Nu går jag ner i format och koncentrerar mig.

Göran Sarring är glad för erbjudandet han fick från Löfstad slott om att göra sommarteater i Gästabudssalen som ligger i slottets södra flygel. Han har kallat in två av sina komediteaterskådespelare – Mala Kyndel, som varit med under alla fem åren, och Joel Almroth, som var med de första tre åren. Båda har rötterna i Norrköping och båda har gått vidare med utbildning på Balettakademins musikalutbildning i Göteborg. Båda är medlemmar i musikalteatergruppen Riskteatern.

Göran Sarring berättar att han nyligen besökte  Mala och Joel i Göteborg och planerade uppsättningarbetet med dem. Han tycker särskilt att det är roligt att Joel Almroth kommer tillbaka.

– Joel är en duktig skådespelare som det gått bra för sedan han gick ut Balettakademin. Nu senast var han med i West Side Story på Göteborgsoperan.

Lennart Holmqvist blir scenograf för uppsättningen medan Kerstin Kalered kommer att stå för kostym. Produktionen genomförs i samarbete med Östgötateatern, ABF och Östergötlands Museum

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Anders Kratz

 

  • LÖFSTAD SLOTT Norrköping

  • 1–21 juni 2012
    Det går an
    efter CJL Almqvists roman
    Manus: Eva Sköld
    Regi: Göran Sarring
    Medverkande: Mala Kyndel och Joel Almroth

 

LÄNKAR
Göran Sarring hemsida
Joel Almroth info
Mala Kyndel info
Löfstad slott hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.