• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Surströmming, statare och moppar på rad

Moped
Hjorteds mopedmuseum visar upp ett fordon som underlättade vardagen för många
innan bilen blev en självklar del av livspusslet.

 

Underhållande Surshow med klämmor och bälgaspel

 

I Sverige finns 1 425 stycken arbetslivsmuseer. När 20 av dem möttes på Arbetets museum på fredagen och lördagen var det så många att det kändes som att alla var där. Sveriges första Museimässa på Arbetets museum samlade museer från Skåne i söder till Ulvön i norr.

Bland seminarierna drog Surströmmings Akademiens ordförande (stol 1) Ruben Madsen stor publik med sin underhållande show där både öga, öra och luktsinne fick sitt. I Surshowen blandade Ruben fakta om surströmming med skrönor och de senaste trenderna. En underhållande föreläsning!

På fredagen släpptes också årets upplaga av katalogen Arbetsamma museer, med information om alla Sveriges 1 425 arbetslivsmuseer och deras verksamheter. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken, som spinnerska, statare eller tvätterska.

Årets arbetslivsmuseum 2011 är Jädraås Tallås Järnväg. På mässans första dag invigdes en utställning om vinnaren som ett tag framöver möter besökarna i entrén på Arbetets museum.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
20 museer träffas, trängs och föreläser artikel Kultursidan.nu 29/2 2012

 

MUSEIMÄSSAN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SURSTRÖMMINGS AKADEMIEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.