• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stark start på Konst eller Klocka 3.0 på Galleri Kronan

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6949516419/[/flickr]

Liten frestande djävul. Ann Béves stickade skulptur möter besökaren direkt på Galleri Kronan.

 

Gärna medalj men först ett rejält konstverk

 

För tredje året i rad har S:t Olofmedaljörerna möjlighet att välja ett konstverk som jubileumsgåva, i stället för kanske en guldklocka. En medaljör är en som långvarigt varit anställd i kommunens tjänst, eller varit politiskt förtroendevald. I år är de 226 personer.

Galleri Kronan genomför i samarbete med Norrköpings kommun en utställning med lokala konstnärer och konsthantverkare. Sammanlagt 93 verk visas, mest målningar men också objekt, keramik och konstfoto.

Utställningen öppnar starkt i Stora rummet. Det är färgstarkt, djurstatyetter, glastappar och keramikserviser. Inte minst blir jag förtjust i Ann-Lis Enlunds glada fåglar, ack så raffinerat gjorda i blandmaterial, varav en hel del tungt glas. Ändå är de mest grånyanserade.

Åke Bjurhamn lyfter fram äldre expressiva verk, medan Åsa Kummu skickar rutiga hälsningar från New York. Fina är också Amjad Altayyars två Kärleksförhållande. Anna Béve presenterar utställningens roligaste titel Liten frestande djävul medan Stefan Teleman nöjer sig med Buskage. Med flera.

I Hallen hittar Erik Cederquist och Lena Wahlstedt gemensamma färger medan Marion Kahnert skriver i historien. I Lilla Galleriet samsas verk av lite mindre storlek, målningar, akvareller, skisser och datorgrafik. Roligast är Ann Uddins ståltrådshästar och Annika B Kupianens obetitlade kattslagsmål.

Inre rummets huvudakt är smycken av Maria Börjesson. Jag lägger också märke till Åska av Helena Forsberg, som pekar bakåt mot 1800-talets landskapsmåleri, och Falah Alanis Flicka med hund.

En trappa upp finns de verk som inte fått plats tidigare. Så har man hittat en favorit som någon annan redan tagit finns ytterligare en möjlighet till ett verk av samma konstnär. Alla konstnärer har nämligen fått lämna in tre verk, varav minst två exponeras i de ordinarie utställningslokalerna.

Konst eller Klocka 3.0 är ett gyllene tillfälle att få ett samlat grepp på de lokala konstnärerna, inom femtusenkronorsgränsen. Fridlyst av Anneli Lindberg, Vila i rörelse av Jonny Grundström Olsson eller Husen i hamnen av Berit Hammarbäck kan inte bli fel.

Eller… eller…
Allt beror på den som ser och blir berörd.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 25 februari – 11 mars 2012
    Konst eller Klocka 3.0

 

LÄNKAR
Galleri Kronan hemsida

 

FLER BILDER FRÅN STORA RUMMET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629503369435″]

FLER BILDER FRÅN HALLEN OCH LILLA GALLERIET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629138849046″]

FLER BILDER FRÅN INRE RUMMET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629138876492″]

FLER BILDER FRÅN ANDRA VÅNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629503489097″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.