• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hemvändare repeterar Tonight Musicals på Skandiateatern (reportage)

Ensemblen

Fantomen på operan. Ullis och Peter Malmberg sjunger huvudrollerna i den musikalpärlan, ett av många starka nummer
som utlovas i Tonight Musicals på Skandiateatern.

Intervju med Mattias Calsson och Nina Norblad. Samt musikaliska smakprov, med och utan ljus.

 

Ett vänskapsprojekt till Skandiateaterns 5-årsjubileum

 

Den här dagen ska mikrofonerna provas in inför musikalkavalkaden Tonight Musicals som har premiär på fredag. Ljuset är ännu inte satt och därför är det ganska så dunkelt på Skandiateatern medan repetitionerna pågår. Artist efter artist gör framträder, ensam som Nina Norblad i Inte jag ur Chess, eller i olika konstellationer.

Det här är ett vänskapsprojekt som äntligen kunnat bli av sådär en fem år efter de första tankarna på ett musikalsamarbete. Vilket innebär att fröet såddes ungefär samtidigt som Carina Perenkranz och Pontus Helander slog upp portarna till Skandiateatern.

– Den 1 april är det exakt fem år sedan Skandiateatern öppnade, berättar Carina Perenkranz. Vi firar med att ge Shirley Valentine på eftermiddagen och Tonight Musicals på kvällen.

Vänskapsprojektet ställer sex artister med stark Norrköpingsanknytning på scenen. Förutom värdparet Carina och Pontus befinner sig Peter och Ullis Malmberg, musikalartisten Nina Norblad och Mattias Carlsson på scenen.

Mattias Carlsson, som länge var en drivande kraft i sommarrevyerna på Kråkholmen men sedan några år tagit rejäla kliv uppåt i karriären som koreograf och regissör, tar huvudansvaret för att knyta ihop föreställningen musikaliskt och koreografiskt. Stora delar av jobbet har förstås de drivna artisterna redan gjort på hemmaplan. Nu ska säcken knytas ihop på några få dagar.

– Alla fick skriva ner fem favoritlåtar var, säger Mattias Carlsson, som satte Les Miserables högst upp på sin egen lista, en musikal han faktiskt aldrig medverkat i. Äntligen ger han sig själv chansen.

Nina Norblad och Peter Malmberg lade båda till Chess. Hon sjunger på svenska, medan han föredrar den engelska texten.

– Det är så stor och dramatisk, säger Peter Malmberg om Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal.

Det är första gången Peter Malmberg och hustrun Ullis jobbar ihop med de andra, det stora arbetet med Fairytale har tagit stor del av deras tid, men vilar nu i väntan på USA-lansering. Tillsammans sjunger de den stora duetten ur Fantomen på operan uppbackade av övriga ensemblen. Den scenen är redan ljussatt och det blir stort film- och fototillfälle. Ullis Malmberg bär en vit klänning som är som en dröm.

– Jo, det blir mycket kostymprakt för dem som tycker om det, myser Mattias Carlsson.

– En del tror att musikal bara är något ytligt, men det kan vara fantastisk musik och starka historier, fortsätter han. Och det finns så otroligt mycket bra nya musikaler, mycket på gång i London. Men det kommer inte till Sverige, det handlar om producenterna.

– Värmlandsoperan har satt upp flera nya musikaler, invänder Nina Norblad.

– Vi skulle inte kunna sätta upp något helt nytt här, som producent skulle jag inte våga göra en sådan satsning vi måste vara säkra på att det ska gå runt, förklarar teaterdirektör Pontus Helander. Det måste vara en institutionsteater med ekonomiska muskler som gör en sådan satsning.

När en musikal väl har slagit igenom, musiken har blivit känd så blir den kommersiellt gångbar. Då kanske en liten teater som Skandiateatern vågar satsa. Men att göra en helkväll med glittrande musikalpärlor sjungna av artister med egen stjärnglans är förstås aldrig fel.

– Det är ett bra vapen att folk får lyssna på vacker musik och skratta på samma gång, som Pontus Helander säger.

Roligt ska det också bli, det ska det vara när det är på Skandiateatern.

Grease! Det är väl humor att vi ska göra låtar ur den, över huvud taget, säger Mattias Carlsson. Och skrattar.

Men det gör han förstås nästan jämt.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

  • SKANDIATEATERN Norrköping

  • 23 mars – 1 april 2012
    Tonight Musicals
    Medverkande: Nina Norblad, Peter och Ullis Malmberg, Mattias Carlsson, Carina Perenkranz och Pontus Helander

 

LÄNKAR
Skandiatatern hemsida

 

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629277909046″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Hemvändare repeterar Tonight Musicals på Skandiateatern (reportage)

  1. Pingback: Tonight Musicals fyllt av godis på Skandiateatern (recension) | KULTURSIDAN.nu