• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Söderkåkar på Forsemanska gården i sommar (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/4772527516/[/flickr]

Jaaa, säg karlar….  dä é mitt liv, dé si. – Bilden är från Gamla och nya synder 2010.

 

Gideon Wahlbergs mest kända folklustspel

 

I sommar flyttar Söderkåkar in på Forsemanska gården i Söderköping. Efter några år med nyskrivna folklustspel – i gammal stil – av Axel Gustav vill regissören Stephan Grönroos pröva något nytt, eller rättare sagt något gammalt. Från Axel Gustavs 1950-tal blir det alltså till att backa ett par decennier.

– Vi vänder oss till alla som uppskattar ett folklustspel, som det var tänkt att spelas, meddelar Stephan Grönroos, Nicim Produktion, som står bakom arrangören Folklustspel i Söderköping.

Söderkåkar är nog Gideon Wahlbergs mest kända och mest populära folklustspel. Det hade sin urpremiär i Tantolunden i Stockholm sommaren 1930 och redan 1932 spelades den in som film med Gideon Wahlberg själv i rollen som murarbasen Johan Jansson som hade svårt att tas med brodern Erik som kommit upp sig och bytt namn, ett brännande tema i sin tid.

När Sveriges television 1970 gjorde om den till en tv-serie i sex avsnitt broderades handlingen ut av manusförfattaren och regissören Bernt Callenbo. Pigan Malin, spelad av Monica Zetterlund, och hennes kärleksförvecklingar med Tor Isedal och Sune Mangs bidrog starkt till seriens popularitet. Serien har gått i repris åtskilliga gånger och 1993 klipptes den ihop till tv-film.

Den 27 juni har Söderkåkar premiär, med Gideon Wahlbergs originalmanus. Genom att gå ut med information redan på våren vill Stephan Grönroos hinna nå ut till en större publik. För trots goda recensioner har publiktillströmningen inte varit den optimala under de senaste åren. Det vill han ändra på, för teater det är Stephan Grönroos sommarnöje, så det så!

Text och arkivfoto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • FORSEMANSKA GÅRDEN Söderköping

  • 27 juni – 14 juli 2012
    Söderkåkar
    av Gideon Wahlberg
    Regi: Stephan Grönroos

 

LÄNKAR
Folklustspel i Söderköping/Nicim Produktion hemsida
Gamla och nya synder recension Kultursidan.nu 8/7 2010
Köttbullar & teaterliv gläder (Delad glädje är dubbel glädje) bildspel Kultursidan.nu 30/6 2011
Tokroliga krumelurer men svaga sånginsatser i Söderkåkar recension Kultursidan.nu 1/7 2012

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.