• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Östgötateaterns Biff Strindberg både charmig och komplex (recension)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7066963619/[/flickr]

Tveksam. Willy Boholms TV-kock och Kyri Sjömans TV-producent hamnar på kollisionskurs
när de ska göra mat-och-prat-program om August Strindberg.

 

Det borde vara Strindbergsår lite oftare!

 

Utgångspunkten i Östgötateaterns lunchföreställning Biff Strindberg är att två personer med vitt skilda uppfattningar om August Strindberg tvingas till en konfrontation för att – som det står i programmet – ”försöka nå konsensus”. Det låter kanske pretentiöst och allvarstyngt, men det är det inte. Biff Strindberg, skriven av Dan Turdén, är ett lättsamt och utmärkt underhållande stycke som huvudsakligen fokuserar på nationalskaldens stora matintresse.

En TV-producent (Kyri Sjöman) och en TV-kock (Willy Boholm) träffas för att planera ett kommande TV-program, där de ska presentera och laga några av de många maträtter som finns inströdda i Strindbergs litterära produktion. Vad de ska komma överens om under sitt möte är vilka texter och vilka rätter som ska lyftas fram i programmet. Det visar sig inte vara helt enkelt.

I den följande diskussionen mellan de två varvas matstinna Strindbergtexter med resonemang om Strindberg som motsättningarnas man. Frågan om att nå konsensus försvinner någonstans under resans gång, men det är av mindre betydelse. De målande matbeskrivningarna (ur bland annat Tjänstekvinnans son, Giftas och Svarta fanor) i kombination med det charmiga samspelet mellan Sjöman och Boholm räcker gott och väl för att hålla publiken på gott humör.

Högst lovvärt med Turdéns pjäs är dock viljan att presentera den matintresserade Strindberg som den oerhört komplexa person han var. Biff Strindberg är dock inte, och har heller inte ambitionen att vara, det forum där man – till exempel –  kan få svar på huruvida Strindberg var feminist eller kvinnohatare. Frågan blir mer ett tacksamt ämne för en kvick och vällevererad dialog mellan Sjöman och Boholm, som båda gör strålande insatser.

Avslutningsvis läser Boholm novellen ”Ett halvt ark papper” ur Sagor. Den handlar visserligen inte alls om mat, vilket producent Sjöman nogsamt påpekar, men uppläsningen i sig gör föreställningen värd att beskåda.

Det borde vara Strindbergsår lite oftare!

Text: Lars-Ove Östensson
Foto: Anders Kratz / Östgötateatern

 

 

 • ÖSTGÖTATEATERN 2012

 • CAFÉ GYCKLAREN Norrköping
(lunchteater)
  5 april, 12 april, 19 april och 3 maj kl 12
  TEATERCAFEÈT  Linköping

(lunchteater)
  13 april, 20 april, 27 april och 4 maj kl 12
  PÅ TURNÉ i Östergötland
  10 april – 18 maj
 • Biff Strindberg
  Manus och regi: Dan Turdén
  Medverkande: Kyri Sjöman och Willy Boholm

 

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida

 

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629426497726″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.