• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

The Grand Focus utforskar världen på Arbetets museum (reportage)

Växelspel. När fotogemenskapen 10LoFi inte bara visar resultatet av sin fascination för lågteknikfoto
utan även ställer ut kameror och film kan publiken vandra mellan skapare och skapelse.
Daniel Björkert under pressvisningen.

 

Lågteknologiskt fotografi fascinerar

 

10LoFi är en grupp bestående av 10 fotografer med en något annorlunda inriktning. Det är amatörfotografer, i ordets rätta hängivna och passionerade bemärkelse, med ett gemensamt intresse för lågteknologiska kameror och udda teknik.

Det är allt från plastkameror med enkla eller hemmagjorda linser till egenfabricerade lådkameror med ett lite borrat hål som ljusöppning som de använder. En av fotograferna använder t ex en plåtburk där filmen monterats i burken med häftisar. Fotografen Li Östlund hade vid pressvisningen en hemmagjord kamera = kartong med gummisnoddar, som hon skulle gå till toaletten för att ladda med film! Värmeskadat papper användes av någon och svartvita bilder kolorerade på gammalt vis blir färgfoton.

Gruppen har funnits sedan 2008 men ännu har inte alla träffat varandra öga mot öga utan kommunikationen sker mest via nätet. Utställningen på Arbetets museum är resultatet av det gemensamma manifestet The Grand Focus som också fått ge namn åt utställningen.

Tidigare i år har den visats på Fotokompaniet i Göteborg och efter vår-sommarutställningen på Arbetets museum går den i september vidare till Uppsala fotografiska sällskap. Båda dessa andra fotogallerier har presenterat 10LoFi tidigare.

Tre fotografer var på plats vid torsdagens pressvisning, Li Östlund, Lena Källberg och Daniel Björkert som engagerat berättade om sin konst. De betonade att det inte var skärpan och det tekniskt fulländade de är ute efter utan att de gärna överlåter till besökaren att tänka sig att fylla i bilden. Man vill också förmedla sitt intresse av att utforska tekniken, exempelvis genom att ställa sig frågan vad som händer ifall man tar bort kameralinsen. Utställningen visar på ett brett register av fotomotiv och fotograferingsmetoder som är ett måste för alla fotografer och fotointresserade att ta del av.

Det är svårt att avgöra vad som är mest intressant, bilderna eller kamerorna. För på utställningens väggar sitter bilder med högst varierat ursprung och stämning – landskap, stadsbild, vardagliga ögonblick, modellstudier. Medan kamerorna bakom verken finns att beskåda i små montrar.

Anneli Egelin Tärning som är ansvarig intendent vid museet berättar att man årligen får in ett 100-tal förslag på utställningar. Att man valt att sätta upp The Grand Focus beror på bilderna och tekniken bakom dessa men också på det nätverk som gruppen består av. Det är nio svenskar och en finländare som ingår och de är i åldrarna mellan 32 år och 66 år.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

 • ARBETETS MUSEUM Norrköping

 • 14 april – 19 augusti 2012
  The Grand Focus
  • 10LoFi
   Britt Aximon
   Jan Bernhardtz
   Daniel Björkert
   Kristofer Bratt
   Madelene Johansson
   Johan Kauppinen
   Lena Källberg
   Ulla Larsson
   Christer Törnkvist
   Li Östlund

 

LÄNKAR
10LoFi hemsida
Arbetets museum hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629441464978″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to The Grand Focus utforskar världen på Arbetets museum (reportage)

 1. Pingback: Enkla kamerors fotografi på NP33 - KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.