• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marica Källner ger scenkonstverk på Kulturhuset (reportage)

Självporträtt.

 

Mångsidig konstnär: poesi, prosa, teater, foto, kursledare

 

Med rötter i Värmland, men uppvuxen på Vikbolandet, via De Geergymnasiet med inriktning på teater, många resor och ett ständigt arbetande öga för konst.

Inför intervjun kikar jag på MaricaKällners hemsida, och slås, inte bara av den mycket effektfulla bilden som introducerar besökaren, utan även hur mycket hon tycks ha hunnit med.

På meritlistan finns bland annat en fotobok, Livets små egenheter, utgiven 2010, barnteaterföreställningar, poesi, ett idogt arbete med fotografering samt en finalplats i Poetry Slam.

Fredagen den 27 april är det dags för nästa punkt, då ett scenkonstverk skall gå av stapeln på Kulturhuset. Idén till projektet kom redan i september förra året, då Marica i några månader bodde i Lettland, och bygger på samspelet mellan ord och bild. Genom den till synes kanhända udda metoden att dra lott, blev det slumpen som avgjorde vilka ca 8 dikter som valdes ut till att bli fotoillustrerade.

Föreställningen kommer inledas av Maricas mamma, Carina Larsson, en inte helt okänd skribent för de som är bekanta med Länstidningen, där även Maricas fotografier brukar finnas med.

Med starka konstnärliga influenser i släkten, är det kanske inte så märkligt att Marica blev fotograf och skribent. Sina främsta korrekturläsare har Marica i maken Jakob, samt mormor, och noggranna genomläsningar är vanligt. Trots en och annan utflykt på engelska, skriver Marica för det mesta enbart på svenska, och rör sig både inom poesi och prosa.

Att skrivandet är en process och tar sin tid, är inget ovanligt för en författare, men hur ska man bli en bättre sådan? Ett sätt är att gå skrivarkurser, och Marica har just som ledare avslutat en sådan, och mycket handlar om att väcka inspiration och få nya infallsvinklingar. Den gamla klassikern att skriva en rad på ett papper, vika över det man skrivit och skicka vidare till nästa person, osv, för att till slut läsas upp, är ett exempel på hur en berättelse kan formas på ett lekfullt och annorlunda sätt. Spontan, muntlig variant av denna teknik återfinns också på agendan för Maricas skrivarkurser, och här kan man ta ut svängarna rejält. Att våga låta orden flöda fritt utan att passera gå, är en nyttig övning. I sommar kommer Marica ge skrivarkurs för ungdomar, så för de som vill ägna sommarlovet åt något kreativt finns en ypperlig chans till detta!

Något annat som bidrar till stoff att skriva om är att ständigt se sig om. Inte bara i den närmaste omgivningen, utan även runtom i världen. Med resor ges både möjlighet till intryck och avtryck, och vem vet vad en resedagboks små anteckningar kan ge upphov till? Marica och hennes man Jakob är vana resenärer, och förra sommarens äventyr håller just nu på att sättas ihop till en dokumentär.

På frågan om vad som är drömprojektet, svarar Marica att det skulle vara att skriva, sätta upp och genomföra en pjäs med lokala skådespelare i Norrköping. En inte alls orealistisk dröm, som med all säkerhet kommer att infrias framöver.

Text A. Alm
Foto: Marica Källner

 

  • KULTURHUSET Norrköping

  • Fredag 27 april 2012 kl 18
    Jag ger dig mitt ord vid en bild
    Scenkonstverk med poesi och foto
    av och med Marica Källner

 

LÄNKAR
Marica Källner hemsida
Kulturhuset hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.