• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mumin ställer EWK i skuggan på Arbetets museum (reportage)

Entrén till Det stora äventyret
Mumintrollet på spännande flykt tillsammans med Snorkfröken och Snusmumriken. Till höger en grotta.

 

Mumin och Tove Jansson tar emot

 

När man kommer in på Arbetets Museum i Norrköping för att besöka EWK-museet är man van att hitta gästutställningarna närmast entrén, men med EWK på den vänstra väggen. Den som nu kommer till EWK-museet kan nästan tro nästan att man kommit fel! Det är Mumin och Tove Jansson som tar emot. Man får faktiskt gå långt in i lokalen för att hitta EWK.

Vad har då Mumin på EWK-museet att göra? Ja allt började med att skaparen av Mumin – Tove Jansson redan som 15-åring började rita satirteckningar främst till den finlandssvenska tidningen Garm. Innan den lades ner 1953 hade hon publicerat runt 500 illustrationer. Hennes satirtecknande var inte heller problemfritt då hon bland annat ritade satirer på Hitler under den period som Finland samarbetade med Nazityskland.

Mumin föddes hemma hos morbrodern Einar med familj, som hon bodde hos under studietiden vid Tekniska högskolan i Stockholm. Tove Jansson blev en natt avslöjad av morbrodern när hon smög upp till skafferiet. Han varnade då för mumintrollen som rusar fram ur sina krypin och gnider sina nosar på benen så man börjar frysa. Tove Jansson, som levde mellan 1914 – 2001, började i början av 1940-talet rita en muminliknande figur som kallas för Snork i tidningen Garm och som visade sig första gången i april 1943. Senare fick Snork rundare former och blev till sist det älskade Mumintrollet.

Utställningen på Arbetets Museum öppnar på lördag den 28 april och visas sedan fram till den 4 november. I utställningen får vi följa Mumintrollet och hans vänner genom ett landskap fyllt av lurande faror, mörka grottor och solglittrande horisonter. Utställningen baseras på de tre bilderböckerna Vem ska trösta Knyttet, Hur gick det sen? och Den farliga resan. Museets besökare kan få följa med på en vandring i Mumindalen där de bland annat får träffa Snorkfröken, Mumin och Lilla My.

Besökande barn kan få ett tävlingsformulär i receptionen där de får lösa en uppgift och sedan belönas!

I utställningens program ingår Teater Pelikanen som bland annat under Kulturnatten kommer att framföra sin teaterföreställning Vem ska trösta Knyttet? för barn mellan 4 och 9 år.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • EWK-MUSEET Arbetets museum, Norrköping

  • 28 april – 4 november 2012
    Vernissage 28/4 kl 14

    Det stora äventyret

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Om Tove Jansson på Wikipedia

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Mumin ställer EWK i skuggan på Arbetets museum (reportage)

  1. Pingback: KULTUREN TAR INTE SEMESTER – här är LÄNKARNA | KULTURSIDAN.nu