• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Erotiskt foto, film och måleri på Konstforum (recension)

Erotisk konst. Konstforum deltar i årets Norrköping Pride. Närmast ses ett foto av Mathilda Eberhard,
i nästa rum anas foton av Britt Marie Trensmar.

 

Sexuella uttryck utan manlig blick

 

Lustfyllt måleri. Finstämt fotografi. Lågmäld novellfilm. Utlevande drift. Mannen i kvinnans öga. Konstforum deltar i Norrköping Pride med en utställning som på olika sätt tangerar erotiskt foto, film och måleri. Jan Erik Nilsson på Konstforum visar en intressant sammansatt utställning.

– Livsbejakande, understryker han om urvalet av både etablerade konstnärer och yngre.

I bokstavsordning:

Malin Cramers kortfilm Dagen svalnar är ett filmprojekt stöttat av Jänköpings läns motsvarighet till Eastwood. Samt av alla professionella skådespelare och filmarbetare som deltagit i inspelningarna utan annan ersättning än kost och logi. Filmen har uppmärksammats på en rad festivaler.

Dagen svalnar är en finstämd kortnovell om två kvinnor, som möts under en fest, den ena som gäst, den andra som anställd. Berättandet är långsamt, näst intill lika ordlöst som händelselöst. Filmens styrka är ljuset och stämningen, frågorna i mellanrummen som inte får svar.

Mathilda Eberhard visar två fotoberättelser i två rum, det ena Studion, det andra Konstforum allra innersta. Båda berättelserna speglar kvinnliga parrelationer och trots att de är snarlika känns den i Studion, som är i färg, som en försiktig förstudie till den mjukt svartvita i galleriets innersta rum. Där möter vi en avslappnad och hudnära innerlighet, blickar som möts och möter. Ett foto, där det unga paret står till höfterna i vattnet, för tankarna till Zorns nedsänkta dalkullor, men här har kvinnorna inte ögon för någon annan än varandra. Fotografiet är också affischbild för hela utställningen.

Elin Källman har arbetat med sitt alter ego Lola ända sedan utbildningen vid Konsthögskolan i Stockholm. På utställningen möter vi Lola som en generöst yppig blondin som älskar att posera i lätt klädsel. Den kvinnliga fantasin om att visa upp sig för voyeauren handlar i grunden om att bejaka den egna lusten.

Går man vidare till konstnärens hemsida ser man hur hon använder Lolagestalten i ett vidgat sammanhang, född 1977 är konstnären inte längre helt ung, med Lola kan hon pröva åldrar och tider hon själv inte nått. Elin Källman har ställt ut i Norrköping tidigare, på Konstmuseet och Galleri Kronan.

Joanna Rytel har ett liknande tema, att gestalta kvinnors sexuella fantasier. I kortfilmen Flasher girl on tour, som ingick i erotiska mobilfilmprojektet ”Dirty Diaries”, skapar hon en ung kvinnlig blottare som åker på blottarturné och startar redan i taxin på väg till Paris.

Joanna Rytel ställer frågan om en kvinna kan blotta sig utan att bli ett objekt och om det går att vara sexuell i det offentliga rummet på sina egna villkor. Filmen, jag har bara sett ett kort avsnitt, har ett uppmuntrade starkt kvinnligt ego med stort behov av exhitionism.

Britt Marie Trensmar utmanar mig mest, inte hennes bilder. Tidigare har hon ställt ut på Arbetets museum med Mangrant, som också är en fotobok. Här har hon också genomfört projektet/utställningen Han i hennes ögon, vanliga kvinnor fick bidra med sina egna foton på män.

På Konstforum ställer hon ut två bildserier, den ena med två bodybuildande kvinnor. De poserar anspelande på manliga förebilder typ stenåldersslem. I mötet med en vek ung man är det lätt att gissa vem som får spö. Vykortsfärgerna med blå himmel och brunbränd hud ger det hela en avsedd platthet, det är humor och den är grov. Hade jag sett motsvarande bilder med män hade jag också stört mig på hur generaliserande de är.

Hennes serie med erotiska bilder av män med varma ögon är det stora problemet. Eller de borde vara erotiska sedda av en heterosexuell kvinna. Men det är de inte. Snorre med pärlsnodd och kvinnlig behandskad närvaro lämnar mig helt kall. Hon skriver: ”Personligen tycker jag att bögporr är betydligt mer intressant och lustbefrämjande.” Kanske det är så som någon skriver i boken Mangrant – att det tar tid för ögat och känslan att ställa om från den manliga blicken, som även kvinnor bär inom sig.

”Att ändra på det här är inte svårare än att anlita en kvinnlig fotograf. Professionella fotografer utför de uppdrag de åtar sig att göra, oavsett kön. Märkvärdigare än så är det inte.” Man kan inte säga annat än att hon försöker.

Jag undrar vad som ligger bakom det faktum att det inte funkar (för mig). Är Britt Marie Trensmar något på spåren? Eller är det Elin Källman och Joanna Rytel som hittat rätt – att kvinnans lust är sig själv, kanske inför hela världen?

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • KONSTFORUM Norrköping

 • 4-5 maj 2012
  Fredag 4 maj kl 17-19
  Lördag 5 maj kl 11-20
  Norrköping Pride
  Foto, film och måleri

  Malin Cramer – Dagen svalnar kortfilm (visas lördag kl 12, 16, 18)
  Mathilda Eberhard – fotografi
  Elin Källman – måleri
  Joanna Rytel – Flasher girl on tour kortfilm (visas lördag kl 14, 17, 19)
  Britt Marie Trensmar – fotografi
 • Lördag 5 maj kl 15
  Samtal om normöverskridande konst
  Karolina Nilsson & Emil Åkerö

 

LÄNKAR
Konstforum hemsida
Elin Källman hemsida
Joanna Rytel hemsida
Britt Marie Trensmar hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

Tagged , , . Bookmark the permalink.