• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping Pride öppnade på Arbetets museum (reportage)

Invigningsmingel på Arbetets museum
Många rörde sig på Arbetets museum under Norrköping Pride.

 

Principiella samtal och personliga erfarenheter

 

Tvådagarsfestivalen Norrköping Pride öppnade på fredagen, med både festivalinvigning och diskussioner på Arbetets museum. Inledde gjorde samtalet mellan RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund och doktoranden från Tema Genus vid Linköpings universitet Marie-Louise Holm om Perspektiv på surrogatmödraskap. Åsa-Karin Engstrand var moderator inför kanske ett 50-tal åhörare i Folksamsalen.

Jonathan Lehman från Expo höll i den mindre, men överfullsatta, lokalen Alvarummet en föreläsning om Kvinnan tillbaka till spisen och bögarna tillbaka till garderoben. En beskrivning över hur olika människosyn det finns inte minst hos ett politiskt parti som nu försöker dölja sin egentliga syn med bland annat ”rumsrena formuleringar”.

Jonathan Lehman var också en av talarna vid invigningen. Han berättade bland annat om hur han i skolåldern uppmanades att flytta hem igen. Detta för att han hade något mörkare i hudfärg då hans mamma kom från ett annat land. Jonathan var dock född i Danderyd men växte upp i Täby.

Invigningen fyllde som vanligt entrén i Arbetets Museum med åhörare. Många Norrköpingsbor var på plats, som med sin närvaro ville visa sitt stöd för Norrköping Pride och dess kamp att bryta fördomar.

Talare var först Norrköping Prides talespersoner Emelie Månsson och Ellen Larsson som i ett intressant växelspel berättade öppenhjärtligt om sina upplevelser men också om Norrköping Pride. Andra som talade var som nämnts Jonathan Leman från Expo. Sofia Zettermark som är genusforskare och bloggare talade liksom Ulrika Westerlund som är ordförande för RFSL och något av en återkommande gäst vid festivalen.

Sist bland talarna var Julia Frej som är artist och känd från SVT:s Kaka på kaka. Efter sitt tal sjöng hon en kärleksvisa till eget gitarrackompanjemang.

Norrköping Pride ägde samtidigt rum på en rad andra platser i staden: Broadway Konditori, Cnema, Hedvigs kyrka, Stadsbiblioteketoch Visualiseringscenter C. ABF Bergslagsgården, Dynamo, Kulturhuset, Noaks Ark och Café Seaside vidgade festivalen på lördagen.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • NORRKÖPING PRIDE

  • 4–5 maj 2012

 

LÄNKAR
Norrköping Pride hemsida
Norrköping Pride korsar gränser reportage Kultursidan.nu 3/5 2012
Spanare straxt Kultursidan.nu 4/5 2012
Erotiskt foto, film och måleri på Konstforum recension Kultursidan.nu 4/5 2012

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.