• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Var med i Cnemas filmjury – för dig mellan 10 och 12 år (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7203325086/[/flickr]

Kuawboy, en film gjord i Nederländerna är en av de tre filmer som valts ut att tävla om det europeiska barnfilmpriset.

 

Tre filmer tävlar om europeiskt barnfilmpris 10 juni

 

Tre filmer har valts ut att tävla om ett nytt europeiskt barnfilmspris – som utses av barnjurygrupper  – på Cnema i Norrköping och fem andra biografer i Europa. De tre nominerade filmerna är Blue Bird av Gust van den Berghe (Belgien), Kauwboy av Boudewi jn Koole (Nederländerna) och Sister av Ursula Meier (Frankrike/Schweiz). EFA Young Audience Award är ett helt nytt filmpris för europeisk barnfilm och har kommit till genom ett initiativ från European Film Academy.

– Det känns ärofyllt och spännande att få delta i ett arrangemang som främjar europeisk film för barn och unga, sade Johan Karlsson, chef för Cnema i Norrköpings kommun, när det häromveckan stod klart att Cnema utsetts att vara Sveriges representant i juryn.

Filmerna vänder sig till barn mellan tio och tolv år. Och det är också barn i den åldern som på Young Audience Film Day den 10 juni utgör den jury som bestämmer vilken av de tre filmerna som vinner det åtråvärda barnfilmpriset. Jurymedlemmarna i Norrköping får kolleger i fem andra europeiska städer – Amsterdam i Nederländerna, Belgrad i Serbien, Köpenhamn i Danmark, Turin i Italien och Erfurt i Tyskland.

– Det är gratis att se filmerna och de kommer att vara textade på svenska, berättar Rosanna Nordrup som är marknadsansvarig på Cnema.

Filmerna har valts ut av en expertkommitté som består av filmregissörer från flera olika länder. De har granskat många filmer med olika innehåll och uttryck.

– Till slut valde vi ut tre filmer av hög kvalitet som kan utmana en ung publik men inte nödvändigtvis har skapats för just den målgruppen. Vi vill gratulera de nominerade filmerna och hoppas att de unga filmjuryerna i de sex deltagande städerna kommer att uppskatta att se dem, säger urvalskommittén.

De tre filmerna kommer enbart att visas under tävlingsdagen som är en söndag. De är alla omkring en och en halv timme långa vilket kräver en hel del av den unga juryn. Rosanna Nordrup har inte hört några planer på att låta filmerna ligga kvar på repertoaren, i alla fall inte nu. Alla som är intresserade av att se filmerna och vara med i juryn är välkomna att höra av sig till Cnema. Men helst vill hon att man väntar tills alla förberedelser är klara.

– Det kommer information om en vecka på vår hemsida, då vet vi mer om hur vi ska göra med bokningar. Men vi vill att det ska vara fullt med barn i biosalongen.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: EFA Young Audience Award

 

  • CNEMA Norrköping

  • Söndag 10 juni 2012
    Yuong Audience Film Day
    • NOMINERADE TILL EFA YOUNG AUDIENCE AWARD
      Blue Bird Belgien
      Kauwboy Nederländerna
      Sister Frankrike/Schweiz

 

LÄNKAR
Cnema om EFA Young Audience Award hemsida
EFA Young Audience Award hemsida

 

FLER BILDER INFÖR BARNFILMTÄVLINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629740904506″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.