• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dick Harrison berättar (reportage)

Håller låda. Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, gästade Akademibokhandeln i Norrköping.

 

En populär berättare om Söderköping

 

Söderköpings medeltid är en het historia. En som vet att berätta om den lilla staden som var ett centrum, bland flera, för makten i Sverige än Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet med medeltiden som sin specialitet. I måndags gästade han Akademibokhandeln i Norrköping och berättade om sin bok En medeltida storstad – historien om Söderköping. En bok som under det närmaste året kommer att köpas, lånas, presentas och framför allt – förhoppningsvis – läsas. För här sätts arkeologernas fynd, från keramikskärvor till kavelbroar, in i spännande sammanhang med sjörövare och östgötska stormannavälden.

Som modern historiker förklarar Dick Harrison också hur han och hans kollegor arbetar i dag. De letar på nya ställen och ställer nya frågor till gamla dokument, allt för att få en bättre och bredare bild av samhället och tiden.

Dick Harrison är en lysande berättare i både tal och i skrift, det har han visat prov på många gånger om. Han hör till den grupp av historiker som med sin berättarkonst kan göra förgången tid levande och är därför en både flitig och prisbelönt författare. Med egen forskning och andras som grund har han fördjupat sig i varjehanda, från folkvandringstiden som föregick medeltiden till slavhandeln (ja Sverige också, och ja Louis De Geer också) efteråt.

Boken om Söderköping gavs ut i april och finns att köpa både på internet och i bokhandeln. En snabbkoll på länsbibliotekets hemsida visar att Söderköping, Mogata och Östra Ryd har fått hem Dick Harrisons bok medan övriga bibliotek i länet väntar på leverans. Söderköpings kommun har stöttat utgivningen, bland annat med de bilder som illustrerar boken.

Historieprofessorn besöker Söderköping ytterligare några gånger i sommar, redan i början av juni, och berättar om den lilla stadens ärorika förflutna för dem som vill höra.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
Söderköpings kommun hemsida
En medeltids storstad presentation Norstedts bokförlag

 

FLER BILDER FRÅN FÖRFATTARBESÖKET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629737525046″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Dick Harrison berättar (reportage)

  1. Pingback: Fängslande praktverk (recension) | KULTURSIDAN.nu