• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Forna Norrköpingsbor satsar på svensk textil (reportage)


Bibbi med Lisas Mikey. Alltså Bibbi Nilsson från Ljungbergs textiltryck arrangerar inredningsföremål i textil
med mönster som skapats av Lisa Larson/Johanna Larson.

 

Lisa Larsson ringde och frågade om vi var intresserade

 

De tidigaste vernissagebesökarna steg in på NP33 medan Bibbi Nilsson lade sista handen vid hyllan med kuddar, handdukar, lampskärmar och små brickor med glada mönster. Huvudföremålet för vernissagen var formgivarveteranen Lisa Larson som ställde ut sin egen konst, unika föremål i stengodslera. Men även visade de kända katterna och ABC-flickorna som började produceras av Gustavsberg för svenska hem på 1950-talet. Det här med textilen har sin egen, nutida, historia.

– När Lisa Larson ringde och frågade om vi var intresserade av ett samarbete blev vi jätteglada, säger Bibbi Nilsson som är designkoordinator vid Ljungbergs textiltryck.

Uppskattningen är ömsesidig, företagets svenska profil var det som avgjorde Lisa Larsons telefonsamtal. Ljungbergs ingår i textilkoncernen Nife som genom sina dotterföretag profilerar sig på att sälja textilväv, bereda textil respektive trycka mönster på textil – i Sverige, kort sagt allt utom att odla lin och bomull och väva tygerna.

– När Strömma lade ner i Norrköping följde vi textilen till Borås, berättar Bibbi Nilsson som liksom maken Roger Nilsson är född och uppvuxen i Norrköping.

Roger Nilsson köpte Rydboholm Textil AB, ett företag som står för den svenska textilens anor. Tillverkningen sker fortfarande i lokalerna från 1830, om än utbyggda. Nästa köp var textiltryckföretaget Ljungbergs, som nu är Nifekoncernens flaggskepp vars mönster skapas av svenska formgivare som Ernst Kirchsteiger, Eva Jemt och Kazuyo Noumra. Äldre svenska mönster hämtas från ”nyförvärvet” Lisa Larson och hennes chef från Gustavsbergstiden Stig Lindberg samt – för att gå riktigt långt tillbaka i tiden – autentiska 1700-talsmönster.

– Vi samarbetar också med examenselever för att få det nyaste och fräschaste. Det är viktigt att ge dem möjlighet att jobba på den svenska lokala arenan, framhåller Bibbi Nilsson, som sätter en ära i att inte köpa in utländska mönster.

Namn att lägga på minnet är alltså Sara Gullman, Sofie Nilsson och Sara Klein Andersson, alla unga kommande textildesigners.

Hur var det nu med Lisa Larson då, är hennes mönster gamla eller nya? Både och. När Gustavsbergs museum gjorde en Lisa Larsonutställning för några år sedan lät utställningskommissarien trycka upp några av hennes arbetsskisser på stora vepor som hängde på museets fasad. Lisa Larson såg utställningen – och veporna – tillsammans med dottern Johanna som är grafisk designer. Idén var född.

Det är Johanna Larson som grävt i mamma Lisas skisser och skapat mönstren Mikey och Miranda, både den randiga katten med raka svansen och den bukiga kvinnan är från 1950-talet. Inne i uställningshallen i Chambertska rummet hänger tygmönstren i metervara, inklusive helt nya Vaser, tryckt dagen före. ”Vidareförädlingen” av tygerna, alltså att förvandla dem till kuddar och lampskärmar gör inte något Nife-företag utan uppdraget går till en sömnadsateljé, i Sverige förstås.

– Svensk tillverkning, det är våran grej, säger Bibbi Nilsson som nu har fått in alla saker i hyllan och kramat kuddar framför kameran tillsammans med maken Roger Nilsson.

Text och bilder: Ann-Charlotte Sandelin

 

RÄTTELSE
Bara ett sakfel i texten, så ni vet till nästa gång: Det var jag som designade veporna och utställningskatalogen, så att försöka få göra tyget Astrid var min (och Lisas) idé, inte museets.
Både Miranda och Vaser är mönster som är baserade på skisser från 50-60-talet. Mikey är baserad på en liten teckning Lisa gjorde 2008 och det roliga är att man ser hur hennes tolkning av begreppet  katt  inte skiljer sig särskilt mycket sedan 1958, då  hon skulpterade stengodskatten i serien Stora Zoo! (Det är inte samma katt som den med svansen rakt upp i Lilla Zoo.)
Johanna Larson

 

LÄNKAR
Lisa Larson hemsida
Ljungbergs textiltryck hemsida
NP33 hemsida
Lisa Larson visar sin bredd reportage Kultursidan.nu 7/5 2012

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.