• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hej världen hänger snart på Teater Bråddgatan 34 (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7215741362/[/flickr]

Kreativt kaos. Pjäsen utspelas både i skolan och hemma hos tjejerna. My Amrén, längst bort i bild, fäller ihop bord.

 

Vi har skrattat jättemycket

 

Hej världen, är det okej om jag hänger här ett tag? är en lång och annorlunda pjästitel. My Amrén tycker att allt med pjäsen är bra, rentav jättebra:

– Namnet är jättebra, handlingen också. Det känns som att den händer på riktigt, förklarar My Amrén.

Hon har en mindre roll i Kvartersteaterns uppsättning som har premiär på fredag i regi av Frida Nyström. Hej världen, är det okej om jag hänger här ett tag? har skrivits av Anna Nygren, som Frida samarbetat med så ofta att hon kallar Anna Kvartersteaterns ”husdramatiker”.

Arbetet ingår i Kvartersteaterns satsning på teater för lite äldre ungdomar, inte minst för att bygga upp en publik som kan upptäcka den levande teaterns kraft som spegel av viktiga frågor i livet. I höstas var det premiär på Ingen soldat som diskuterade förväntningar på mansrollen, också den skriven av Anna Nygren. Med Hej världen,… är det tjejernas tur.

– Den handlar om fyra tjejer, från början var det på riktigt för den bygger på deras dagböcker som de skrivit. Man får följa deras vardag och se hur de ändras under tiden.

Det är verkligt men ändå inte en exakt avbildning av de fyra tjejerna, som sinsemellan är väldigt olika, från plugghästen till partypinglan. Där finns också den osäkra tjejen som tycker att hon har problem med sin hy och den populära tjejen.

– Jag tror inte att de känner varandra i verkligheten men här går de i samma klass, säger My Amrén. Runtomkring dem finns vi som har smårollerna, antagligen representerar vi personer som tjejerna har skrivit om i sina dagböcker.

De tolv erfarna amatörskådespelarna, den överväldigande andelen är tjejer, spelar övriga roller i gymnasieklassen. Dessutom finns en storasyster och en manlig lärare. Att ha en liten roll innebär inte att man har mindre att göra.

– Jag är med i scenbytesgruppen, som tar fram allt och tar bort allt och har koll på att all rekvisita är som den ska. Det är roligt att vara aktiv, roligt att fixa och roligt att spela, säger My Amrén och fortsätter:

– Det har varit roligt att repetera men det är tråkigt när inte alla dykt upp på alla rep. Det har inte varit samma sammanhållning som jag var med om förra året, jag har varit mer osäker. Men vi har skrattat jättemycket.

Det är onsdag kväll, två dagar före premiär och regissören Frida Nyström instruerar skådespelarna. Hon går igenom all rekvisita: skolans stora bord som ska bytas ut mot flickrumsmöbler, kläder och böcker.

– Fokusera! Kom ihåg att vara tysta när ni är bakom scenen. Nu kör vi världens snabbaste uppvärmning: fem, fyra, tre, två, ett!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • TEATER BRÅDDGATAN 34

  • 18–25 maj 2012
    Hej världen, är det okej om jag hänger här ett tag?
    av Anna Nygren
    Regi: Frida Nyström
    Kvartersteatern

 

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Ingen soldat del av Kvartersteaterns ungdomssatsning reportage Kultursidan.nu 8/12 2011
Fyra tjejer i världen på Kvartersteatern recension Kultursidan.nu 21/5 2012

 

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629770742544″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Hej världen hänger snart på Teater Bråddgatan 34 (reportage)

  1. Pingback: Fyra tjejer i världen på Kvartersteatern (recension) | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.