• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Daniels omtumlande livsresa i De Geergymnasiets Dröm (recension)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7156141985/[/flickr]

Dröm eller mardröm. När Daniel (Anton Forsberg) kommer till miljonstaden New York vet han inte vad han ska tro.

 

Många goda insatser på världspremiären!

 

Musikalen Dröm har haft världspremiär i Norrköping. Det är musiklärare Henrik Bergion och textförfattare Johan Wahlqvist som står för arrangemanget. Det är en helt egen och ny musik av olika karaktärer som kommer fram i musikalen. Den utspelar sig på landsbygden i slutet av 1800-talet och pojken Daniels dröm att få återse sin mor som försvunnit ifrån honom i hans späda år.

Alice och Jon-Anders. Det är dans bland folket. Sommardansen visar en härlig ensemble, i tidsenliga kläder, som både dansar och sjunger med inlevelse. Alice (Ebba Cherian Skeppstedt) gör entré med sin lille son i famnen. Hon sjunger med en vacker röst, för sitt nyfödda barn: ”Ett barn bättre än mitt finner man ingenstans”. Alice besöker den kloka gamla kvinnan Vira (Sofia Engdahl), som sitter i rullstol. Vira sjunger i en klar och tydlig ton, om de onda krafterna som vill Alice ont och hon ber att de goda krafterna ska hjälpa Alice.

Jon-Anders (Christian Hellberg Löfgren) och hans hustru Enid (Malin Sandell) kan inte få några barn. Han är den store godsägaren som bestämmer över folket i bygden. När Alice kommer till dansstället sjunger hela ensemblen, som består av gårdsfolk, busar och bondfolk, ”Se vem som kommer här…”. De tittar och besjunger henne som hon vore en parasit. Hon är ju bara en enkel, fattig torparjänta. Alice blir attackerad av Svarthjärta (Adam Ehlert). Jon-Anders griper in och slår honom med en stör.

Det hela avlöses av sång av Vättekungen (Karl Sanner), mycket bra sångröst. Londonmusikaler nästa? Dans i rött och svart med häftigt ös, i död och blod. De goda krafternas sång och musik visas mot en stjärnklar natt. Solosången sjungs av Ljusandarnas Drottning (Kajsa-Helena Lindberg) med en mycket vacker röst. Vad månde bliva av denna sångerska? Operaskola?

När morgonen gryr upptäcker pigorna att Svarthjärta är död. Länsmannen (Samuel Eksmo) kommer. ”Det går en mördare här på trakten…” sjunger länsmannen i sin sång. Jon-Anders säger till Alice att det är hon som har dödat Svarthjärta. Istället för att ange Alice får hon pengar av honom för att resa till Amerika och samtidigt tar Jon-Anders hennes lille pojke från henne. Alice tar farväl av Vira och ger henne Daniels speldosa. Det visar sig snart att Enid, Jon-Anders hustru är gravid. Vad ska han då göra med Alice barn?

Resan till Amerika. Ombord på skeppet till Amerika sjunger besättningen med Kaptenen (Karl Sanner) i ett härligt rock-stuk. Det hela avlöses med Alice som sjunger en visa om sin längtan efter sitt barn: ”Är du mätt? Är du varm? Får du vila vid ett kärleksfullt bröst?”

Under de kommande 16 åren hemsökes Jon-Anders i sina drömmar av de goda krafterna som vill att han ska tala om vem som egentligen mördade Svarthjärta. Daniel (Anton Forsberg) bor i stallet och får äta blaskig välling. Jon-Anders riktiga son Erik (Joakim Lang), som gör en bra prestation, har en uppgörelse med Daniel.

I Amerika står Alice och sjunger om sin längtan efter sitt barn. Men drömmar kan bli verklighet. Daniel sjunger ett solo, med en röst som bär i hela salongen, om sin dröm att få möta sin mor. Drömmarnas röst: ”Min dröm är mitt hopp och min tröst…”. ”Drömmarnas vingar ska bära min tro, Drömmarnas vingar ska bygga en bro…”. Det hela avslutas med en duett med Alice: Drömmarnas värld, ”Låt vindarnas röst stiga mot skyn”.

Cirkusfolket. För att ta sig till Göteborg, får Daniel hjälp av ett resande cirkussällskap, med den sjungande cirkusdirektören Marino (Marcus Nilsson), som gör ett bra personporträtt. Likaså Harlekinen och Pajasen gör bra ifrån sig. Cirkusprinsessan Nikola (Victoria Axelsson) balanserar på sin lina och samtidigt sjunger sin sång, med varm och innerlig röst. Ett kort avsnitt med ”stumfilmsmusik” när Daniel blir jagad av polisen, är roande. För att undgå upptäckt klär cirkussällskapet ut honom i en björndräkt. Cirkusprinsessan och ”Björnen”/Daniel finner varandra. Men Daniel vill vidare, till Göteborg. Cirkusfolket sjunger och dansar för att locka honom att stanna: ”Stanna hos oss, det är ett härligt liv”.

Daniel kommer till ett salutorg och hamnen i Göteborg. Han stjäl mat. Torgfolket sjunger att: ”Vi vill inte ha något pack…”, ”Jobba och gno, Jobba och gno”. Zara, (Elin Skagervik) Hagaprinsessan, kommer i samspråk med Daniel. Hon är ”De fria Göteborgarnas prinsessa” och representerar det ”fria folket”. Det fria gänget i Göteborg sjunger en kuplettsång à la Jubel i Busken och smugglar ombord Daniel på skeppet som ska gå till Amerika. Han blir avslöjad och får jobba sig över Atlanten. Passagerare, Daniel och kaptenen sjunger ombord på båten I mitt nya land… Daniel sjunger också om sin dröm och sitt hopp och en duett med kaptenen, som är mycket bra.

Mötet i Amerika. Väl i New York dansar ensemblen cancan och Daniel sjunger Staden är oändligt stor…. Han får hjälp av Grace från New York, (Hedvig Liljekvist) som visar honom vägen och som samtidigt sjunger en jazzsång. Daniel ansluter sig till en grupp som ska västerut. De har rest i sex veckor. Sällskapet kommer fram till en stad nedanför Moon Mountain. Där är det logdans. Hela ensemblen är på scen och dansar squaredans. Härlig musik och mycket fart.

Summerdance-sången framförs. Det blir vals och Daniel dansar, ovetandes, med sin halvsyster Mary (Olimpia Olsson). De blir förtjusta i varandra. En finstämd ballad sjungs av Mary och Daniel. Det blir bråk med Marys fästman. Daniel lämnar dansen, sätter sig och spelar på sin speldosa. Alice hör detta och känner igen melodin. Daniel vill berätta sanningen om händelsen med Svarthjärta. Istället sjunger Alice och berättar om sin hemlighet för sin man George (Oscar Andersson) och sin dotter. Men till sist får Daniel berätta hela sanningen. Drömmen blir sann. Viras ord blir sanna: ”Inget hjärta har gjort ont när de följt sitt hjärta.”

Slutsången blir ”Jag vill tro på en värld där drömmarna finns…”, ”där framtiden gryr…” och ”Drömmarnas vingar ska bära min tro, Drömmarnas vingar ska bygga en bro…”.

Text: Maria Holm
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • ÖSTGÖTATEATERN Norrköping

 • 3 – 9 juni 2012
  Dröm
  av Johan Wahlqvist (text/regi) och Henrik Bergion (musik/kapellmästare)

  • SCENOGRAFI, KOSTYM, ORKESTER, MEDVERKAN
   De Geergymnasiets estettreor m fl

 

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida
Östgötateatern hemsida

 

FLER REPETITIONSBILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629995361011″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.