• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Vinterkappor och nattviol snart i Himmelstalundssalongen (reportage)


Minnesbilder. Malin Berglund spelar Mia som backar bandet och minns helgen med väninnorna.

 

Om våra fåfänga försök att komma tillrätta med livet

 

Premiären närmar sig för Vinterkappor och nattviol, namnet till trots en sommarteaterföreställning. Inne i Himmelstalunds brunnssalong hänger vita tygvåder ifrån taket. Snyggt. Ändå snyggare gör de sig på bild. Regissören Olov Rasch är på plats och hans skådespelare ansluter sig. Ingrid Loeld Rasch, Sylvie Lindblad och Malin Berglund i ljus scenkostym vars vita färg, det moderna snittet till trots, för tankarna till Norrköpings teaterkompanis tidigare uppsättningar med texter av Tjechov och Strindberg.

– Dramatiskt ligger det nära Tjechov, säger Olov Rasch om Stine Hees debutverk. Det är ingen stor dramatik i handlingen utan handlar mer om relationer, en nervositet.

– Liksom Tjechov ofta skriver om en liten grupp människor, en familj, handlar det här om fyra tjejer som samlas, fortsätter Ingrid Loeld Rasch.

– Poetiskt och med förståelse för människor, fyller Ann-Sofie Engström i.

Skådespelarna tycker om pjäsen men när de pratar om den är det inte självklart att de tycker lika. Sylvie Lindblad uppskattar att den är skriven av en kvinna medan Ingrid Loeld Rasch inte tycker att det är det viktigaste. Åsikterna bryts under presskonferensen men ett kan de enas om – undertiteln Drömmen om systerskap skulle kunna vara Drömmen om gemenskap. Rentav så att pjäsen skulle, med lätta justeringar, kunna spelas av män.

Från början läste skådespelarna pjäsen utan att veta vem som skulle ta vilken roll – det är inte självklart vad som passar bäst eller vilken roll som ger största utmaningen till skådespelaren. Att rollerna är ungefär lika stora uppskattas.

– Vi skulle kunna byta roller och det skulle bli en helt annan föreställning, säger Sylvie Lindblad.

Föreställningen de ska spela har Mia i centrum, hon är väninna med konstnären Sissel, en person som är försiktig i sitt umgänge med andra. Men Mia är gammal klasskompis med Maggan och Nadja. Se där, en svår balansgång, och när de spelar upp ankomsten till den lilla stugan vid havet märks genast vem som tar för sig och vem som tar det försiktigt.

– Det är sommarteater för tredje året, begreppet antyder en slags lätthet och ljushet. Maten och musiken, Tonarvet som vår musiker Kerstin Grenzelius är med i, före föreställningen ska ses som en förberedelse, säger Olov Rasch och lyfter uttrycket ”den mänskliga komedin”.

– Det handlar om våra fåfänga försök att komma tillrätta med livet, den korta tid som vi har här.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Jin Demulan

 

 • HIMMELSTALUNDS BRUNNSSALONG Norrköping

 • Sommaren 2012
  7 – 14 juni, 21 – 30 augusti, 5 – 7 september
 • Mat och musik kl 18.30
  Tonarvet
 • Föreställning kl 19.30
  Vinterkappor och nattviol
  av Stine Hee
  Regi: Olov Rasch
  Scenografi: Andrew Jones
  Arr: Norrköpings teaterkompani

  • MEDVERKANDE
   Malin Berglund
   Ann-Sofie Engström
   Sylvie Lindblad
   Ingrid Loeld Rasch
   Musiker: Kerstin Grentzelius

 

LÄNKAR
Norrköpings teaterkompani hemsida
Nyskrivna Vinterkappor och nattviol blir sommarteater reportage Kultursidan.nu 29/3 2012

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Vinterkappor och nattviol snart i Himmelstalundssalongen (reportage)

 1. Pingback: Kvinnor mellan Vinterkappor och nattviol i Brunnssalongen (recension) | KULTURSIDAN.nu