• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Nyskrivna Vinterkappor och nattviol blir sommarteater (reportage)


Vinterkappor och nattviol utspelas vid vatten. Stine Hees pjäs om fyra kvinnor utspelas mot en klangbotten av att strävan efter jämställdhet motas av andra strömningar.

 

Stine Hees debutpjäs hyr en stuga vid havet åt fyra väninnor

 

Stine Hee är en av de personer vars livsgärning aldrig skulle rymmas på ett visitkort. Bibliotekarie hör visserligen till det förgångna, men vad sägs om kvarnägare och gallerist, konstnär och sagoberättare med en grund i sagoforskning. Lägg därtill dramatiker, för nu har Stine Hee skrivit pjäsen Vinterkappor och nattviol som sätts upp av Norrköpings teaterkompani på Himmelstalunds brunnssalong i sommar.

Stine Hee, som alltså äger och bor i Emtöholms kvarn utanför Valdemarsvik, har skrivit pjäser förr men låtit dem stanna i skrivbordslådan. Därmed räknar hon sommarens kommande föreställningar som sin debut.

– Man måste öva sig lite och hitta någon som vill sätta upp dem, förklarar Stine Hee.

Två somrar i rad har Norrköpings teaterkompanis konstnärlige ledare Olov Rasch klippt texter av Strindberg, Tjechov och andra storheter och klistrat ihop med egna ord. Arbetsmetoden har lett till utsökta föreställningarna Tjechovs leende respektive Om kärlek. Nu blir det alltså nyskrivet av en dansk-svensk debutant. Ett djärvt tilltag?

– Nej men herregud, det har bara blivit så att jag skrivit ramberättelsen de andra somrarna, säger Olov Rasch som hellre talar framåt än blickar bakåt.

Det är faktiskt tack vare de tidigare sommarföreställningarna som den nyskrivna pjäsen blivit av. Stine Hee har suttit i publiken och tog så småningom kontakt med Olov Rasch. Samtalet fördjupades och ledde till ett pjässkrivande med stöd från Olov Rasch, som efter många års lärargärning vid Marieborgs folkhögskolas teaterlinje nu gärna håller kurser i konsten att skriva dramatik. Han blev hennes dramaturgiske coach.

Vinterkappor och nattviol som Stine Hee har skrivit har en bra samtidsnärvaro. Det är en text med både dramatiskt allvar och en komediton, fortsätter han.

Olov Rasch menar att kvinnor utsätts för en hårdare press i dagens samhälle, och att det är något som gör att pjäsen som har undertiteln Drömmen om systerskap är mycket aktuell. Respekten för kvinnan som individ minskar och strävan efter jämställdhet mellan könen motas av vissa strömningar.

– Hänvisningen till att vara kvinna ökar, som när Zlatan säger till en kvinnlig journalist: Gå hem och laga mat!, påpekar Olov Rasch.

Exakt vad som händer i pjäsen avslöjar inte dramatikern och regissören ännu. Mer än att den handlar om fyra väninnor, sinsemellan olika, som hyrt en stuga vid havet över en helg.

– Det är den psykologiska processen som är det intressanta. Man har förväntningar på hur andra ska vara och andra har förväntningar på hur man själv ska vara. Konflikt uppstår, berättar Stine Hee som är glad för samarbetet med Olov Rasch.

– Det var inspirerande att få respons. Det känns bra att någon uppfattar det man gör och det sätter fart på ens livsandar.

Hur har samarbetet gått till?

– Han ställer frågor: Hur tänkte du här? Han har tankar om hur en pjäs ska vara, vad det är som gör en pjäs dramatisk.

Vinterkappor och nattviol är färdigskriven. Nästan.

– Jag har fått tillbaka den med önskemål om att fördjupa bakgrunder till en del personer, deras drömmar och vad de vill med sina liv.

Rollbesättningen är inte helt klar men några skådespelare har börjat läsa manus, får jag veta. Stine Hee ser fram emot repetitionerna.

– Jag ska bli inbjuden lite då och då, säger hon förväntansfullt.

Premiär i juni på ett drama i komedition med sång och några danssteg.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • HIMMELSTALUNDS BRUNNSSALONG Norrköping

 • Sommaren 2012
  7, 8, 12, 13, 14 juni
  15, 16, 17, 21, 22,23, 28, 29 30 augusti
  Vinterkappor och nattviol – Drömmen om systerskap
  av Stine Hee
  Regi: Olov Rasch

 

LÄNKAR
Gedigna insatser i Om kärlek recension Kultursidan.nu 23/7 2011
Tjechovs leende på Himmelstalunds Brunnssalong recension Kultursidan.nu 27/7 2010

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Nyskrivna Vinterkappor och nattviol blir sommarteater (reportage)

 1. Pingback: Vinterkappor och nattviol snart i Himmelstalundssalongen (reportage) | KULTURSIDAN.nu