• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Gedigna insatser i Om KÄRLEK

Dea (Ingrid Loeld Rasch) framför Charlie Chaplins vandring mot soluppgången.
Vi måste våga leva. Dea (Ingrid Loeld Rasch) samtalar om kärleken igenom föreställningen.
I bakgrunden slutscenen i Chaplins
Moderna tider.


 

Odjuret KÄRLEK en gåva som människan bör uppskatta

 

 

Bland sommarens rikliga utbud av lättsam underhållning känns det välkommet med evenemang som erbjuder ett något tyngre innehåll. Ett sådant presenterar Norrköpings Teaterkompani på Himmelstalunds Brunnssalong, där de i stycket om KÄRLEK spelar upp valda stycken ur August Strindbergs Fröken Julie, Johann Wolfgang von Goethes Faust och Anton Tjechovs Måsen. För regin står Olov Rasch. Medverkande skådespelare är Rasmus Gisby, Ingrid Loeld Rasch, Jens Malmsten och Linda Mattsson.

Olov Rasch har även skrivit den ramberättelse där föreställningen börjar, mellanlandar och slutar. Den utspelas på en stumfilmsbiograf, där en kvinnlig besökare visar sig ha ett förhållande med pianisten. Ett förhållande som kanske går mot sitt slut. I ramhandlingen inflikas sedan  känsloladdade scener ur de ovan nämnda dramerna.

Kärleken är pjäsens genomgående tema, men med undantag av den spirande romansen mellan biografvaktmästaren (Rasmus Gisby) och konfektförsäljerskan (Linda Mattsson) är det inte frågan om den rosenskimrande och ljuvt spirande kärleken. Snarare den omöjliga, olyckliga kärlek som skoningslöst leder de inblandade mot deras egen undergång. Kärleken så som den återspeglas mellan Julie och Jean, Faust och Gretchen, Kostia och Nina.

Ramberättelsens kärlekspar Dea (Ingrid Loeld Rasch) och Jazz (Jens Malmsten) för under föreställningens gång ett resonemang kring ämnet kärlek. De kommer till den slutsatsen att kärleken – trots att den ibland tycks vara ett odjur – faktiskt är en gåva som människan bör uppskatta och ta tillvara. Även när det ser mörkt ut måste vi våga tänka, skratta, gråta och leva. Deras resonemang får stöd av de utdrag ur Chaplinfilmer som visas i fonden. Den vackra slutscenen i Moderna tider, där Chaplin och Paulette Goddard tillsammans vandrar mot soluppgången sammanfattar på ett fint sätt föreställningens budskap.

Strindbergs, Goethes och Tjechovs texter tillhör alla de klassiskt tidlösa verk som lever ett evigt liv. Deras storhet framgår även när de som i om KÄRLEK presenteras lösryckta ur sitt sammanhang, utan vidare presentation av personer och miljöer. Rasch lyckas med sin välskrivna ramberättelse sammanfoga de olika scenerna till en intressant helhet. Det är för övrigt en mycket god idé av honom att förlägga ramhandlingen till en ”biografteater”.

Den enkla men effektfullt stämningsskapande scenografin är värd en eloge och detsamma gäller de utvalda och elegant framförda musikstyckena av bland andra Frédéric Chopin, Franz Liszt och Franz Schubert.

Skådespelarna står alla för gedigna insatser. Den som särskilt måste framhållas är Linda Mattsson. Hon är fullständigt lysande som skolflicksaktig konfektförsäljerska, trånsjuk Julie, oskuldsfull Gretchen och resignerad Nina!

Teaterkompaniets om Kärlek är på det hela taget en mycket minnesvärd föreställning som rekommenderas å det varmaste!

Text: Lars-Ove Östensson
Foto: Maria Qvarzell

 

 • HIMMELSTALUNDS BRUNNSSALONG Norrköping

 • 21 juli – 19 augusti 2011 kl 19.30
  Musikunderhållning & mat från 18.30
  Om Kärlek
 • Texter av Olov Rasch, August Strindberg, Johann Wolfgang von Goethe, Anton Tjechov
  Regi: Olov Rasch
  Scenografi & kostym: Andrew JS Jones
  Musik: Frédéric Chopin, Franz Liszt, Franz Schubert, Ture Rangström, Emmerich Kálmán
  Medverkande: Rasmus Gisby, Ingrid Loeld Rasch, Jens Malmsten, Linda Mattsson

 

LÄNKAR

Norrköpings teaterkompani hemsida

Inramade brottstycken Kultursidan.nu 19/7 2011

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Gedigna insatser i Om KÄRLEK

 1. Pingback: Nyskrivna Vinterkappor och nattviol blir sommarteater (reportage) | KULTURSIDAN.nu