• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Unga tjejer kan söka till Film i Östs sommarläger (reportage)

Filmskapare. Paulina Stenvall och Lina Karlsson spelade in Klasskampen 2011

 

Gör en film på fem dagar

 

– Det är kul och intressant. Nu när vi dessutom spetsar till hela skiten och spelar in en film på fem dagar. Jag har hyrt in ett par skådisar, så de får helt enkelt skriva för dem vi har. Kammarspel. Mycket bra, säger Boel Zetterman belåtet.

I fem dagar i augusti får unga kvinnor från hela länet lära sig mer om hur man gör en film. De får möta professionella filmarbetare och producera en kort spelfilm. Ingen tidigare erfarenhet behövs, däremot är det bra om man är intresserad av något konstnärligt uttryck, som att skriva, fotografera eller kanske skådespela.

Det är andra gången som Film i Öst med stöd av Svenska Filminstitutet och Regionförbundet Östsam arrangerar ett filmläger för tjejer mellan 15 och 26 år. Syftet är att väcka intresse för filmarbete och förhoppningen är att denna satsning, som är nationell, i längden leder till att filmbranschen blir mindre mansdominerad. Lägret kommer att hållas i Stocklycke, Ödeshögs kommun.

Filmen som görs kommer att ha premiär senare i höst på Cnema, Norrköpings nyaste biograf och en del av Visualiseringscenter C.

Paulina Stenvall från Skärblacka var en av deltagarna vid förra årets läger, den gången i Valdemarsvik. Resultatet blev Klasskampen, en film om en flicka som byter skola i sjuan efter att ha mobbats i sin förra klass. Berättelsen hämtades ur verkligheten, ett minne som en av deltagare berättade på förra årets tjejläger.

– Det var roligt att regissera och lära sig mer om film i helhet. Jag gillade också att jobba med berättelser, att lyssna på vad andra hade att säga, säger Paulina Stenvall som var en av filmens två kamerakvinnor. Nu har hon just gått sitt första år på Film- och musikgymnasiet i Norrköping. En dröm är att gå en filmutbildning i London eller New York,

Med på förra årets läger var även Lina Karlsson, som med sin tidigare filmerfarenhet utsågs till Klasskampens regissör.

– Att verkligen våga filma och att våga chansa, var den stora behållningen, avslutar Lina Karlsson.

Den som vill söka kan gå in på Cnemas hemsida. Just nu ligger en direktlänk till Eastwood Girls 2012 till den digitala ansökningsblanketten som man fyller i och skickar in direkt på nätet.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Film i Öst

 

LÄNKAR
Cnema hemsida
Fyra fantastiska kortfilmer reportage Kultursiidan.nu 25/11  2011

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.