• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Bland pingviner, fjärilar och laxskinn hos BlandArt (reportage)

Sommarutställning på Rådhuset. BlandArt visar konst och konsthantverk. Närmast kameran Pingvin av Lars Malm.

 

Från strama kuddar till nålvasst satirbroderi

 

Skönheten i det enkelt strama – lusten i det överflödande. Båda aspekterna hittas i BlandArts sommarutställning i Galleri Rådhuset i Söderköping. Nio konstnärer och konsthantverkare möts och mixas i sommarens utställning. Som är av arten take-away, man kan köpa och ta med sig direkt. Nya verk kommer till allteftersom.

Längst väg har uppenbarligen Lars Malms pingviner behövt ta sig, från Antarktis till Söderköping. Fast de är av trä. Han visar också nya skåp, den här gången på temat böcker – bokskåp – riktigt luriga.

Kanske det i stället är Solveigs Strids Gammel-stuga som tagit sig längst, grå av ålder och nästan nakna stockar i liggtimmer som buktar sig vid husknuten. Nej, inte från Norrland, den är gjord av papyrus från Egypten, ett material som var högteknologi långt innan Gammel-stugan byggdes. Fibrerna kommer till synes.

– Solveig river och målar på papyrusen, säger min ledsagare Anna-Karin Utbult Almkvist som också berättar att Solveig Strid gör eget papper.

Det visar Strid prov på i andra verk men hon har också hittat en gammal tapet som fyndigt blir en Husrest. På samma sätt som hon utsträckt sitt fiberkunnande från papper till papyrus vidgar och förändrar övriga utställare sitt konst- och konsthantverksutövande. De känns igen lika mycket som de förnyar sig.

Anna-Karin Utbult Almkvist guidar runt i utställningen i de ljusa rummen, två små och ett lite större där målningar växlar om med väv, kuddar, broderier och skulpturer. Själv ställer hon ut två breda armband i svart kläde – tättvävt ylle – smyckade med glänsande laxskinn i smala remsor.

– Jag bor i skärgården och vill att det ska synas i mitt arbete, kommenterar Anna-Karin Utbult Almkvist och syftar såväl laxskinnet som på ullen, hon har får.

Stramast är som så ofta när det gäller BlandArt Margareta Oldfelts textil, den här gången svarta kuddar med randiga inslag som delar fönsterbräda med de svarta armbanden. Oldfelt visar även en grön väv, kanske gångmatta fast den hänger på väggen, med röda trianglar i sidorna. Men hon visar också prov på lekfulla konturer i silvrig ståltråd, en fjäril bland annat.

Lena Neanders vävkonst är helt annorlunda, somriga färgstarka bildvävar med broderi i sig. Broderar gör även Janne Bergström, mångsysslare med skilda uttryck: akvareller, satir med spetsig nål (och tråd), en nonchalant trägubbe med ett bakhuvud som en fågelholk.

Medan Kåge Olsson forsätter med sina ansikten i keramik, förändrade sedan jag senast såg dem, minimalismen i förändringarna väcker intresse, som försiktiga undersökningar. Nu är det mycket med transparanta glasyrer, ibland färgade, i utsnitt av olika ansikten eller masker som sitter tätt tillsammans.

Sigrid Ericsons oljemålningar är som mest öppna när de anger stämningar i skiftande färgfält. Mer slutna när hon sätter motiv på duken. Ett mellanting är en yngling, antydd som en tunn konturskiss. Medan Björn Römerts smala figurer fortsätter att uttrycka allehanda allmänmänskliga företeelser på ett sätt som alltid framkallar ett leende. Som mannen som går ut med hunden fast den inte vill.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • GALLERI RÅDHUSET Söderköping

 • 16 juni – 19 augusti 2012
  BlandArts sommarutställning

  • UTSTÄLLARE
   Janne Bergström
   Sigrid Ericson
   Lars Malm
   Lena Neander
   Kåge Olsson
   Margareta Oldfelt
   Björn Römert
   Solveig Strid
   Anna-Karin Utbult Almkvist

 

LÄNKAR
BlandArt hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157630420699562″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.