• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Drakel och Viggo bygger flygplan på Flygvapenmuseet (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7514121018/[/flickr]

Manicker och maskiner. Drakels och Viggos verkstad är stor och fantasifull.

Museets maskotar får en egen utställning

 

Drakel & Viggos verkstad är Flygvapenmuseums nya utställning för barn. Inne i ett fantasiflygplan har Drakel och Viggo sin verkstad. Här håller de på att bygga en flygmaskin till Drakel. Viggo, som är en mås, är redan en hejare på att flyga, men Drakel, som är en drake, kan inte flyga så bra. Eller inte alls. Så nu meckar och skruvar och experimenterar de för att bygga ett flygplan till Drakel.

Om någon känner igen Drakel och Viggo sedan tidigare är det helt i sin ordning. Draken Drakel och måsen Viggo är Flygvapenmuseets maskotar som vänder sig till barnen bland besökarna. De finns med i utställningar i hela museet som ligger i Malmslätt, tidigare känt för flygflottiljen F3, väster om Linköping.

I verkstaden kan de unga besökarna själva pröva de kluriga experiment och manicker som Drakel och Viggo håller på med i sin strävan att bygga en flygmaskin. I verkstaden finns också Drakel och Viggos sovplatser med rymden och stjärnorna som tak, genom fönstren syns havet inunder och fåglarna som flyger förbi.

Drakel & Viggos verkstad har formgivits av konstnären Göran Hägg. Han har även har tillverkat en stor del av utställningens interiör i sin ateljé i Stockholm. Utställningsproducent är Matilda Bengtsson.

Flygvapenmuseets basutställning berättar flygvapnets historia och visar militärflygplan från de första pionjärerna till dagens JAS 39 Gripen. En annan basutställning handlar om Kalla kriget. Här finns också vraket av den år 2004 bärgade DC-3:an, som sköts ner av sovjetiskt jaktflyg 1952 när det var ute på signalspaning över Östersjön.

Årets stora utställning är jubileumsutställningen SAAB 75 år, om Linköpings flygvapentillverkare som efter Andra världskrigets slut inte bara började bygga civila flygplan utan även satsade på att bygga bilar, den första var klassikern Saab 92.

Foto: Flygvapenmuseet

 

  • FLYGVAPENMUSEET Malmslätt
  • 27 juni 2012 – 6 januari 2013
    Drakel & Viggos verkstad

 

LÄNKAR
Flygvapenmuseet hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157630448347494″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Drakel och Viggo bygger flygplan på Flygvapenmuseet (reportage)

  1. Pingback: KULTUREN TAR INTE SEMESTER – här är LÄNKARNA | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.