• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Unga talanger gästar Allsången i Borgsruinen (reportage)

Cecilia Flenhagen och Hannes Nyström-Bennich.
Sommarsång. Cecilia Flenhagen sjöng till ackompanjemang av Hannes Nyström-Bennich.

 

Premiär med Cecilia och Hannes

 

Borgsruinen kom åter till användning efter många års träda och delvis förfall förra sommaren. Det var PRO Klockartorpet som började med allsångskvällar med den populäre ”Glade Glenn” som ledare och Roland Engdahl som husmusikant. Kvällarna blev populära fast inte med någon direkt publikrusning mest beroende på en ganska svag marknadsföring. Lasse Karlsson från PRO gav dock inte upp utan planerade för årets upplaga. Med Norrköpings Tidningar som medarrangör och Norrköpings kommuns Upplev Norrköping bakom ryggen når årets upplaga flera besökare vilket visade sig på premiärkvällen i onsdags. Ett par hundra sångglada fyllde bänkraderna och läktarna.

I Borgsruinen är det de unga talangerna som är gästartister. Vid premiärprogrammet var det Cecilia Flenhagen som presenterade sig som en verkligt talangfull sångerska. Hon studerar vid De Geer-gymnasiet i Norrköping och fyller snart 17 år. Ett år äldre är Hannes Nyström-Bennich som spelade tillsammans med Cecilia i några nummer. Favoritinstrumentet är saxofon men han visade att han också behärskar keyboard.

Glade Glenn behöver ingen närmare presentation och att det inte är konkurrens mellan allsångsarrangörerna visades genom att Brådtoms sluss egen Hasse Cratz gästspelade som allsångsledare. Johan Bergerfalk från Upplev Norrköping invigde allsångskvällarna och visade att hans dansbandstakter finns kvar. Med 22 år bakom sig som dansbandsmusiker, varav 11 år med Thorleifs, hade han inga problem när han plockade fram sitt dragspel för att ”hjälpa” Glade Glenn och Roland med allsång. Tony ”TT” Karlsson visade också upp sin sångarförmåga med ett par nummer.

Vid den sista allsångskvällen den 1 augusti är det dock en riktig veteran som intar scenen då Eddie Oliva kommer på besök.

Hasse Cratz och Lions i Skärblacka har sedan många år en stark allsångstradition vid Brådtoms sluss vid Göta Kanal. Under torsdagskvällarna samlas stora skaror till den natursköna miljön.

I Norrköping har det varit Sällskapet Thalias Vänner som stått för underhållningen med sina Trivselkvällar i Hörsalsparken, men inte i år. Hörsalsparken väntar på den stora ombyggnaden och restaurangen är stängd sedan flera månader. Scenen saknar tak och kommunen har tydligen inte kunnat utlova ett sådant och inte heller tillgång till el varför allsången inte kan hållas i Hörsalsparken. Thalias Vänner har, vad vi erfarit, inte i tid hittat någon alternativ spelplats varför Borgsruinen och Brådtoms sluss kommer att vara allsångslystnas alternativ i Norrköping.

– Tråkigt att kommunen inte vill underhålla Hörsalsparken, sade Trivselkvällsgeneralen Leif V Ericsson när Kultursidan.nu träffade honom nyligen. Han beklagade att Trivselkvällarna måste läggas ner, och underströk att det varit gratisnöje för många, inte minst äldre, och att alla inte har det så gott ställt att de kan betala inträde till annat.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

 • BORGSRUINEN  Norrköping

 • Onsdag 4, 11, 18, 25 juli samt 1 augusti 2012 kl 19
  Allsång
  Roland Engdahl, Ehrling Fredriksson och Glade Glenn Sundberg samt gästartister
  Entré: 49 kr (20 kr med Hyresbostäders Bonuskort)
  Arr: PRO Klockaretorpet

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.