• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Läs och lyssna på medeltiden i Söderköpings nya paviljong (reportage)


Den nya paviljongen berättar om medeltiden. Vintervadsgatan var en gång gatan för stadens hantverkare.

Historiens gång i Vintervadsgatans 17 gatulager

 

Några meter under våra fötter ligger medeltiden. När nya hus byggs måste arkeologer få undersöka området först. Om medeltiden, undersökningarna och fynden berättar den nya paviljongen i korsningen Vintervadsgatan-Hospitalsgatan i Söderköping, ett stenkast från Rådhustorget.

Den ser samtidigt elegant och medeltida ut. Det är taket med den lilla vimpeln som för tankarna till ett tält från korsfarartiden. Resten av byggnaden består av smala pelarväggar som inifrån är som skyltfönster med bilder och föremål. Teckningarna är gjorda av konstnären och barnboksillustratören Mimmi Tollerup. En pelarvägg gestaltar livet Vintervadsgatan som den kan ha sett ut under medeltiden då stadens hantverkare bodde just där. För Söderköping var en ordnad och planerad stad, där invånarna bodde på gator som avsetts just för dem.

Tomterna var små och regelbundna, åtta meter långa. Husen vände gavlarna mot gatan. Familjerna bodde, arbetade och hade sin bod i samma hus. Och deras husdjur, grisar och höns, delade gård och gata med stadens övriga invånare.

Det är arkeologerna som upptäckt allt det här. De har hittat rester av hantverkarnas produktion, både verktyg och material. Där finns också lerskärvor och glasbitar som erfarna arkeologer kan tolka som skålar och dricksglas. Även rester av kläder och läder har hittats i Söderköpings lera, den som bevarar historiens minnen.

I pelarväggarna visas en del historiska fynd, dels som föremål, dels som tecknade bilder. På en sida visas foton från utgrävningarna av just Vintervadsgatan, djupa schakt i marken. På en annan sida kan man följa Söderköpings historia, skriven på en lång pappersrulle.

En pelarvägg visar ett utsnitt, som om man hyvlat av en tunn profil av marken. Överst är nutiden, ju längre ner desto äldre. Medeltiden och århundradena därefter tar mesta utrymmet med kavelbroar och jordlager över varandra. Kavelbroar var gatornas trästockar som lades ut för att ge ett bra underlag. När för mycket skit, skräp och avfall täckte dem lades ett nytt lager ut. Marknivån steg.

Man kan lyssna till medeltiden. När besökaren kliver in i paviljongen sätter ett ljudspel igång. Kor råmar, kyrkklockor klämtar, munkar sjunger hymner, det är folk i rörelse. Ljudproducent är Lars Jonsson, universitetslärare med inriktning på ljudproduktion och med ett stort personligt intresse i medeltida musik. Fler ljudinstallationer ska det bli, på olika platser utomhus framöver.

Ett annat samarbetsprojekt mellan Lars Jonsson och Söderköpings kommun har lett till små bärbara audioguider som man kan låna för att gå sin egen rundtur i den lilla staden.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Söderköpings kommun hemsida
Mimmi Tollerup hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Läs och lyssna på medeltiden i Söderköpings nya paviljong (reportage)

  1. Pingback: Lek med Ylva och Toste i medeltiden - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Stadsvandringar för barn och vuxna i Söderköping - KULTURSIDAN.nu