• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Par i glas utforskar materialets (o)möjligheter på Kronan (reportage)


Tjockt och tunt är inte lätt. Karin Westman och Håkan Blomqvist utmanar sig själva och glasets gränser. Verket i förgrunden heter Flowery Mountain Slope.

Det är roligt när det är svårt

 

– Nja, det var mer figurativt tidigare, nu är det mera form. Karin Westman och Håkan Blomqvist visar sin sensommarutställning på Galleri Kronan, glasskulpturer de gjort genom åren sedan de tillsammans började utforska materialet 1999.

Uttrycken skiftar: en vaktpatrull med Väpnare i färgat och lätt knottrigt glas. Slätpolerat klarglas med upplösta celler som vore Half the Moon en ost. Insekter av metall fångade för evigt i knaggliga halvklara isblock. Ansikten i blått. Hus och rum. Mer än 40 verk finns på utställningen som tagit plats i Kronans tre rum. I det minsta är det mörklagt och de små skulpturerna lyses upp underifrån. Det är fint, lite magiskt.

Form är alltså den senaste utmaningen. Just nu undersöker Blomqvist-Westman, som konstnärsduon kallar sig, det tjocka med det tunna – en utmaning för glaset i ugnen. Det är lätt att spänningarna blir för starka.

– Vi ville gå upp i format, kommenterar Karin Westman den riktning deras konst tagit.
– Och komma ifrån slipning och polering, tillägger Håkan Blomqvist.

Tekniken är deras egen, förstås. Det handlar om glaspulver i olika färger, en låda av stål och bäddar av lera. Skjuss in i ugnen.
– Vi har visionen och en känsla för hur vi ska göra, säger Håkan Blomqvist.

Inspirationen kommer från parets många resor, gärna söderut. Ett resminne är Sintra Knight, strama figurer i uniform.
– En symbios av porten och vakterna i Sintra, en liten stad norr om Lissabon. Sintra var de portugisiska kungarnas sommarresidens, upplyser Håkan.

En helt annan resa gick till Svalbard, de har sett tusenårig is, som påminner om fossil. Sådant ger återsken i glaset. Men även andra intryck. I ett fönster står en liten skulptur med fem ansikten i blått.
– Det var en svårmodig period med mycket vatten tsunamin, båtflyktingar. Den här är ett minne från den tiden, förklarar Karin Westman.

– Vi har roligt ihop, förlarar duon beslutet att arbeta ihop. Vi brottas med svårigheter, kommer på lösningar. Vi triggar varandra.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 18 augusti – 2 september 2012
    Blomqvist-Westman
    glaskonstnärer

 

LÄNKAR
Blomqvist-Westman hemsida
Galleri Kronan hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.