• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mia tog med kameran ut i jaktmarkerna (reportage)


Jägaren i fokus. Fotografen Mia Petzäll följde med jägarna ut på pass i de värmländska skogarna.

 

Instinct först ut på plan 7 

 

Efter sommarens ombyggnad och renovering av plan 7 på Arbetets Museum så är det dags för återinvigning. Man har nu anpassat lokalerna så att man kan visa upp till 3 utställningar samtidigt och det innebär att Tonight som idag visas på Hyllan är den sista utställningen där och det är främst av tillgänglighetsskäl som Hyllan stängs i januari nästa år. I fortsättningen kommer också dessa mindre utställningar att visas på ”Sjuan”.

Premiärutställningen, som har vernissage den 8 september, är Instinct som egentligen är en utställning som visar ”Fotograf på jakt”. Det är fotografen Mia Petzäll som vill visa att jakt är högst naturligt, något som funnits sedan urminnes tider. Hon vill visa att människan också är en del av kretsloppet, en del som vi måste förvalta väl.

Att Mia började fotografera jakt börjar med att hon i mitten av 1990-talet köpte en gård i Värmland, under ett antal år hade hon ridskola. Men 2006 sökte hon, och kom in på, en 2-årig fotoutbildning. Där började det som lett till en spikrak karriär för en uppmärksammad fotograf med öppna ögon för de motiv hon möter på vägen, som raggarna i Sunne…

Gården i Värmland hade ”kötträtt” och för fyra år sedan följde Mia med – för att fotografera – till styckningen av en älg. På den vägen kan man säga att Mia Petzäll är i jaktmarkerna även om hun numera lämnat Värmland för Halland.

När hon fotograferade styckningen fann hon vackra mönster och former som hon fascinerades av och hon började följa jägarna ut i skog och mark.

Vid pressvisningen berättar Mia Petzäll med stor inlevelse hur hon ser på jakten som något naturligt. Och i utställningspresentationen skriver hon bland annat: ”Att jaga är människans urinstinkt, att döda för föda, för att överleva. Jakt är inte bara att skjuta. Det innebär också val av djur, val av föda. Lära om viltvården, kretsloppet.”

Så här när den stora jaktsäsongen nu startar med älgjakt så är det passande med utställningen på Arbetets Museum. Med cirka 30 bilder, de flesta svartvita, visar Mia Petzäll att ”jakten inte är något att blunda för, det är inget otäckt utan högst naturligt”.

Vill man uppleva jakten lite mera påtagligt skall man absolut gå på lördagens vernissage. Det är en upplevelse att höra Mia Petzäll berätta om sina bilder!

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 8 september 2012 – 20 januari 2013
    Instinct
    Mia Petzäll, fotograf

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.