• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Färgstark friluftsmålare skildrar Norrköping (reportage)


Färgstarkt friluftsmåleri. Elena Kolesnikova Petersson ställer ut på ABF Bergslagsgården.

 

Nu är det bara Elena på väggarna

 

Förra sommaren arrangerade hon Konst utan gränser, då åtta konstnärer från Ryssland gästade Norrköping för att måla mitt i staden. Det resulterade i en utställning på Galleri Kronan. Tidigare har hon haft egna utställningar i ryska Karelen och också i Mjölby och Vadstena. Hon har också deltagit i grupputställningar bland annat i Stockholm och Köpenhamn. Nu är det dags för en egen utställning på hemmaplan.

Vem är då hon? Jo det är Elena Petersson som idag är bosatt i Norrköping och arbetar på Djäkneparksskolan. Elena föddes i Ryssland, söder om Moskva, och utbildade sig i konst och pedagogik bland annat på statliga pedagogiska universitetet i Sankt Peterburg. Sedan 1984 har hon varit bildlärare på skolor i Ryssland och här i Sverige. Hon har under tiden målat egna tavlor men med något års uppehåll när hon kom till Norrköping.

Det är främst landskapsmotiv som Elena målar – gärna med färger som hon tycker speglar hennes känslor. Det var ofta som hon, när hon kommit till Sverige och Vadstena, stannade utefter vägen från svenskundervisningen och målade av motiv hon såg. Elena berättar att de flesta tavlorna gör hon klart vid ett och samma tillfälle då hon inte använder foto som förebild utan målar direkt i naturen.

Därför brukar hon också sommartid medverka i Plein air-arrangemang som är just friluftsmåleri. Det har fått en renässans runt om i världen och har blivit ett sätt för Elena att gästa andra länder och få utbyte med andra konstnärer.

Utställningen har motiv hämtade i Norrköping med omgivningar vilket gör att man som åskådare känner igen många av motiven. Tavlorna är gjorda i olika tekniker som olja, akvarell och gouache. Tavlorna visar Elenas förmåga att avbilda motiven naturtroget, men också hennes starka känsla för färg och ljus. Tyvärr gör inte foton originalen rättvisa men kan kanske stimulera till ett besök i utställningen!

Elena Petersson hette tidigare Kolesnikova i efternamn och hon använder fortfarande signaturen EK på sina konstverk

Utställningslistan rymmer 35 verk som nu visas i ABF:s lokaler i Bergslagsgården vid Skvallertorget i Norrköping. Elena kommer att ha visningar lördagarna den 8 och 15 september mellan kl 14-17. Det går bra att se utställningen andra tider också – när ABF har öppet och lokalen inte är upptagen av annan verksamhet.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • ABF BERGSLAGSGÅRDEN Norrköping

  • 8–22 september 2012
    Elena Kolesnikova Petersson
    Måleri: olja, akvarell, gouache

 

LÄNKAR
ABF Östergötland hemsida
Ryska konstnärer målar i Norrköping reportage Kultursidan.nu 8/8 2011
Ryska konstnärer på Galleri Kronan recension Kultursidan.nu 9/8 2011

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.