• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Liisa Chaudhuri Minnesutställning och stipendiat (reportage)

Maria Segersäll och Punya Chaudhuri med diplom
Utvald. Punya Chaudhuri tillsammans med konstnären Maria Segersäll som fått stipendium till Liisa Chaudhuris minne. Utdelningen skedde i samband med minnesutställningens vernissage.

 

Akvarell är konsten att låta bli

 

Det är ljusare än vanligt på Galleri Kronan, där ljuset ändå strålar in genom de stora fönstren från tre håll. Det nordiskt vita ljuset från norr, isarna, diset, fukten, havsranden. Allt samlat i akvarellens ljus, där pigmenten lösts upp så långt att till slut bara papperets yta återstår. Akvarell är konsten att låta bli.

Den konsten blev Liisa Chaudhuris. Förra året gick den uppskattade Norrköpingskonstnären bort och nu genomför maken Punya Chaudhuri och dottern Onita Wass i samabete med Kifin, Konstnärernas intresseförening i Norrköping, en minnesutställning på Galleri Kronan.

Det är lätt att känna igen hennes bild av Lofoten. Dit återkom hon ofta, för att fånga ljuset. Hon reste även till Island.

Mindre känt är Provence och Spanien. Utställningen, som vill ge en bredare bild än den vanliga, visar verk från så långt tillbaka som 1970- och 1980-tal. Det var innan hon upptäckt akvarellen, som sedan blev hennes rätta element men man ser att redan då sökte hon ljusets skiftningar. Bäst kommer hon till sin rätt i Hav, strand och solglitter.

När Liisa Chaudhuri fyllde 90 år lät Onita Wass göra en bok till sin mor. Ett lika kärleksfullt som unikt projekt, fyllt med bilder från och korta texter om Liisas liv. Den ställer familjen generöst till konstpublikens förfogande, liksom flera skissböcker med dagsanteckningar, skisser med och utan färgangivelser, inte minst från hennes älskade Lofoten.

Liisa Chaudhuris make Punya Chaudhuri delade vid lördagens vernissage ut ett stipendium på 20.000 kronor till konstnären Maria Segersäll. Det är familjen Chaudhuri som instiftat arbetsstipendiet till Liisas minne. Ett villkor är förknippat med stipendiet – res till Lofoten och se vad det ger dig.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 8–23 september 2012
    Liisa Chaudhuri
    Minnesutställning

 

LÄNKAR
Galleri Kronan hemsida
Maria Segersäll hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.