• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En rundtur på Gästabudet (reportage)


Gycklargruppen Bastardus SaNs bidrog till stämningen.

 

Rapport från medeltiden

 

Gästabudet, som spänner över tre dagar, har sitt naturliga centrum i Kyrkparken vid foten av S:t Laurentii’s pampiga klocktorn i trä. Runt kyrkan har handlare och hantverkare av alla sorter samlats, och på sina ställen trängs de med gycklare och teatersällskap.

Stämningen är trivsam, och under min vandring i sensommarkvällen träffar jag på många entusiaster. Människor i alla åldrar, från de allra yngsta till de allra äldsta, har plockat fram medeltidskläderna, och marknaden är ett virrvarr av ullmantlar, mjuka skinnstövlar och toppiga mössor.

Invid kyrkans ena långsida träffar jag på runristaren Viking Wemmenhög. En liten skara har samlats runt hans lilla tält, där han håller på att rista en sten som så småningom skall placeras i beställarens trädgård. Viking är mycket kunnig om runornas hemligheter, och berättar länge och väl om det fornordiska alfabetets historia och uppbyggnad. Han är numera pensionär och ägnar sig åt runristandet på heltid, men under yrkeslivet var han militär och dessförinnan studerade han nordiska språk vid Stockholms universitet. Vi talar en stund om läskunnigheten under fornnordisk tid och intåget av det latinska alfabetet, och under tiden smyger många intresserat fram för att röra vid de små tecknen som han omsorgsfullt mejslat in i stenen.

På motsatt sida av kyrkan befinner sig hantverksgruppen Hughnagildi. De sysslar med olika former av traditionellt hantverk, och kan vid gästabudet bjuda på alltifrån matlagning till sömnad, en liten smedja och ett garveri i mikroformat. Gruppen har främst medlemmar från Stockholmsområdet, och man fokuserar gärna på gamla tiders tankesätt angående tillvaratagande och återanvändning. Ett mer överraskande exempel för nutidsmänniskan är fårpungen, som med sin form tydligen utgör en utmärkt myntförvaring.

Andra platser som erbjuder aktiviteter är Rådhustorget, där jag stöter på ett uppträdande av gyckelgruppen Bastardus SaNs som lockat många att samlas vid sidan av ett av gästabudets matplatser. Utmed kanalen bjuds också på ytterligare underhållning, där gruppen Pest & Kolera visade upp halsbrytande eldtrick.

Imorgon är gästabudets sista dag, och passa på att ta en promenad runt i staden och kika på allt som helgen har att erbjuda. Där finns vackra handsydda kläder, spännande smycken och en mängd intressanta människor villiga att dela med sig av allsköns kunskaper.

Text och foto: Karolina Nilsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

  • Söderköpings gästabud

  • 7-9 september 2012

LÄNKAR
Söderköpings gästabud hemsida
Forskarmöda återskapar Visitatio i S:t Laurentii reportage Kultursidan.nu 8/9 2012
Prinsessan bortrövad vid Gästabudets invigning reportage Kultursidan.nu 3/9 2012
Medeltiden återuppstår i Söderköping reportage Kultursidan.nu 3/9 201

Bookmark the permalink.

Comments are closed.