• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Snart slår Hitchcocks ande Nollan på Arbis (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7975619988/[/flickr]

Inte utan spänning. Johan Pettersson regisserar thrillern Slå nollan till polisen på Arbis i höst.

Det ska vara en thriller i höst

 

Det blir en thriller i höst på Arbis. Nerd Productions sätter upp Frederich Knotts pjäs Slå nollan till polisen (Dial M for Murder). Efter en vårsäsong med tre Strindbergpjäser på rad, Paria, Påsk och Moderskärlek, förflyttar sig alltså producenten och regissören Johan Pettersson ett gott stycke framåt i tiden.

– Visst är förändringen vad gäller språk, stil och stämning otroligt påtaglig. Poesin är bortblåst, men manusets detaljrika exakthet vad gäller uppbyggnad och spänning är otroligt roande, kommenterar Johan Pettersson. Det är ett stort projekt, det påminns jag ständigt om.

Frederich Knotts pjäs heter i originalet från 1952 Dial M for Murder, som genast blev en succé. Redan året därpå spelades pjäsen runt om på svenska scener, med svenska titeln Slå nollan till polisen, bland annat Skärkinds bygdegård, med en ung Margaretha Krook, i Riksteaterns regi.

Riktigt känd för världen blev den när thrillermästaren Alfred Hitchcock filmade den 1954 med Grace Kelly som Margot, kvinnan som övervinner makens lejde mördare och då åtalas för mord. 1998 spelade Gwyneth Paltrow motsvarande roll i uppdaterade Ett perfekt mord (A Perfect Murder), med Michael Douglas och Viggo Mortensen som medskådespelare.

I Nerd Productions uppsättning är det Karoline Lidberg som spelar den kvinnliga huvudrollen.

– Rollsättningen känns kanon. Kul att jobba med Karoline Lidberg igen. Vår första grej var ju att göra Zarah Leander och Karl Gerhard med varandra, på just Arbis. Vi har inte jobbat sedan dess.

Sammanlagt 10 föreställningar blir det under senhösten. Repetitionerna har inte mer än börjat, förutom Karoline Lidberg är det idel män i rollerna. Johan Pettersson har kallat in skådespelarna Mattias Schönbeck, Frippe Pettersson, John Hedman och Jakob Sjöberg. Premiär 26 oktober.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • ARBIS Norrköping

 • PREMIÄR 26 oktober 2012
  Slå nollan till polisen
  av Frederich Knotts
  Regi: Johan Pettersson

  • MEDVERKANDE
   Mattias Schönbeck
   Karoline Lidberg
   Frippe Pettersson
   John Hedman
   Jakob Sjöberg

 

LÄNKAR
Arbis hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Snart slår Hitchcocks ande Nollan på Arbis (reportage)

 1. Pingback: Snart i en våning i London på Arbis (reportage) | KULTURSIDAN.nu