• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hyllning till John Cage inleder Annan musiks höst (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7975775904/[/flickr]

Uttolkare. Pianisterna Kristine Scholz och Mats Persson är två av landets främsta interpreter av John Cages musik.

Hans musik ger åhöraren ”nya öron”

 

Föreningen Annan musiks höstsäsong inleds med en hyllningskonsert till jubilaren John Cage. Två av landets främsta interpreter, uttolkare, av Cages musik, pianisterna Kristine Scholz och Mats Persson, hyllar en 100-åring vars musik är ständigt lika aktuell.

Amerikanen John Cage (1912-1992) är en av 1900-talets mest betydelsefulla tonsättare. Hans filosofi och estetiska hållning, inspirerad av zenbuddism och ett anarkistiskt tänkande, har haft ett stort inflytande på den experimentella musiken efter andra världskriget. Hans musik är även en inspirationskälla för konstnärer inom andra kreativa områden.

Cage var tidigt intresserad av slagverksinstrument, utarbetade sätt att preparera pianot, använde sig av slumpmetoder i kompositionsarbetet och obestämdhet i framförandet av musiken. Han var också en av pionjärerna inom live-elektronik. Hans samarbete med koreografen Merce Cunningham bidrog till att utveckla den moderna dansen. Cage var också författare, hans viktigaste bok är kanske Silence från 1961.

Cages fördomsfria och högst demokratiska nivellering av alla ljud, kräver som sig bör ett nytt lyssnande, ett annat sätt att närma sig musiken, precis som om vi hade fått ”nya öron”, opåverkade av musikaliska konventioner och traditioner.

Foto: Föreningen Annan musik

 

  • Föreningen Annan musik

  • Hösten 2012
  • Norrköpings konstmuseum
    Söndagen den 16 september kl.15
    John Cage 100 år! En hyllningskonsert!
    Medverkande: Kristine Scholz och Mats Persson, piano
  • Norrköpings konstmuseum
    Söndagen den 14 oktober klockan 15
    Gary Smith
    Gitarr
  • Antikvariatet, Knäppingsborgsgatan 7
    Tisdag den 30 oktober klockan 19
    Kommentarer till Baudelaire
    Musik av Catharina Palmér, Tatjana Prelevic, Ylva Skog, Magnus Alexanderson, Christian Dieck, Max E. Keller och Jörg-Peter Mittmann.
    Medverkande: Laura Pohl-Sopran, Tosh Leykum-Videoprojektioner, Samuel Edvardsson Wigervall-Gitarr och Uriel Alatriste-Gitarr
  • Norrköpings konstmuseum
    Lördagen den 1 december klockan 15
    Music inside the language
    Medverkande: Sofia Jernberg, röst, Nina de Heney, kontrabas och röst, möter Sten Sandell – piano, röst och komposition i projektet: music inside the language.

 

LÄNKAR
Föreningen Annan musik hemsida

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Hyllning till John Cage inleder Annan musiks höst (reportage)

  1. Pingback: Gitarr | KULTURSIDAN.nu