• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

2013 års kalender hänger på Kronan (reportage)

Kalenderoriginalen visas i Kronans stora rum
Året runt. Originalen till Norrköpings konstnärers konstkalender för 2013 hänger på väggarna i Galleri Kronan.

 

Konsten når ut för en billig penning

 

Kifins konstkalender är som ett Kinder-ägg, tre överraskningar i ett. 1. Kifin, Konstnärernas intresseförening i Norrköping, visar upp sig. 2. De tolv medverkande konstnärerna likaså. 3. För 100 kronor får man god och omväxlande konst som varar hela året.

– Idén kom upp på ett möte tidigt under året, februari eller mars, berättar Erik Cederquist. Då tänkte vi att det var gott om tid.

– Vi ville presentera den till Kulturnatten, fyller Stefan Teleman i.

På fredag släpps Kifins Konstkalender 2013. Samtidigt öppnar en utställning med originalverken på Galleri Kronan och som fyllts på med tolv ”bonusverk” av de tolv konstnärerna.

Urvalet står Susanne Ewerlöf för, utlånad för ändamålet av Norrköpings konstmuseum. Hon har besökt konstnärerna i deras ateljéer och tittat, fotograferat och funderat. 17 konstnärer anmälde sitt intresse,

– Hon var jätteintresserad av allt jag kunde visa: maneter, skulpturer, tavlor och mina blobbar, berättar konstnären Anneli Lindberg som representeras av ett foto där hon arrangerat virkade blobbar i ett landskap.
– Jag visste inte vad hon hade valt när hon gick, säger konstnären som blev glad när hon fick veta att det var ett av hennes blobbfoton som skulle ställas ut.

Blobbar är Anneli Lindbergs virkade små personligheter som hon både ställer ut som de är men också iscensätter i fotoarrangemang. Åtta blobbar visas i bonusutställningen tillsammans med skriftliga karaktärspresentationer, nummer 6 är ”Lite fåfäng. Älskar fyrverkeri. Varit på mellandagsrea och blivit förvirrad”.

Kalendern är snyggt layoutad av Erik Månsson och tryckt på lite lyxigare matt papper. Man anar en årstidsmässig anpassning av de avbildade verkens turordning. Att lyfta blicken till utställningen blir ett överraskande hopp. Den jämlika storleken i kalendern ersätts av originalens format.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 28 september – 14 oktober 2012
    Kifins konstkalender 2013
    Urval: Susanne Ewerlöf
    Layout: Erik Månsson

    • MEDVERKANDE KONSTNÄRER
      Peggy Palmstedt
      Ulla Fedriksson
      Åke Bjurhamn
      Dani Slipicevic
      Falah Alani
      Stina Hallgren
      Aldis Ellersdottir Hoff
      Ann-Mari Tamminen-Meuller
      Anneli Lindberg
      Jonny Olsson Grundström
      Berit Hammarbäck
      Alexander Hadad

LÄNKAR
Galleri Kronan hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.