• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snabbguide till din egen Kulturnatt (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8025853438/[/flickr]

Ljuset i höstmörkret.

 

Mycket att göra för barnen

 

Du väljer själv hur din Kulturnatt blir. Kanske du går dit du brukar gå. Kanske du passar på att gå någonstans du aldrig gått tidigare. Vad du än väljer är detta ett dygn fyllt av magi och energi, ibland är det trångt, ibland är publiken inte större än fyra personer. Mycket är gratis, en del tar betalt.

Kulturarrangörerna har dragit fler strån till den myllrande stack som är Norrköping varje år den sista lördagen i september. Det 124 huvudpunkter långa programmet smyckas av årets affisch gjord av konstnären och barnboksförfattaren Jonna Björnstjerna.

I kraft av en svårslagbar bokstavskombination toppar ABF programmet som avslutas med Östra Eneby kyrka. Utbudet däremellan är så stort att det är lätt att drunkna i det. Mycket lockar: musik, konst, teater, poesi, utställningar, föreläsningar, dans och till och med parader. Inne och ute. Norrköpingskt och internationellt.

Man kan göra det lätt för sig. Gå till ett vattenhål med ett Kulturnattsrikt utbud och stanna där, de stora museerna och andra institutioner är säkra kort, liksom Knäppingsborg. De osäkra korten är de som får Norrköpingsborna att mötas i kvällen: Var du här? Jag var där. Vi kanske ses framåt natten.

En hjälp på vägen är årets nyhet Konstbussen som rullar mellan 12 och 23 mellan centrala staden och några gallerier strax utanför city: NP33, Galleri Dag Andersson och Konstforum. Var och varannan ledig väggyta i stan förvandlas för övrigt just den här kvällen till ett galleri. Musiken ekar, knäpper, plingar, tonar i caféer, restauranger, antikvariat och kyrkor.

Det mesta pågår i centrala Norrköping, men inte allt. Mörkt blir det överallt om hösten och utstickarna Marmorbruksmuseet i Kolmården och GalleriLi i Skärkind är goda exempel på kulturella ljus längre ut.

I utkanten av kulturen kanske en fladdermussafari på Himmelstalund lockar? Eller slöjdkalas hos Popsi med tips om syltning och saftning.

Barnaktiviteterna ligger förstås lite tidigare under dagen. Stadsbiblioteket, Arbetets museum, Konstmuseet och Knäppingsborg satsar rejält som vanligt på barnteater, jympa, musik och verkstad och mer än så. Barnteater finns också på Bok-Galleriet och Teater Bråddgatan 34.

Kulturskolan förvandlas till Magiska huset. Cnema och Visualiseringscenter C visar barnfilm. Hemslöjden satsar på återbruk. Kanske bokbinding är det rätta för ditt barn, hos Amatörbokbindareföreningen Nabben. Den som botaniserar i programmet hittar ändå mer. Även Mirum galleria ger sig in i Kulturnatten och satsar på Tusen och en natt.

För det är just så Kulturnatten ska vara, tusen och en nätter och mer än det. Kulturnatten blir vad du gör den till.
PS! Allt står inte i programmet.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • KULTURNATTEN Norrköping

  • 29 september 2012


LÄNKAR
Kulturnatten 2012 program

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.