• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mongolisk konstutställning under Kulturnatten (reportage)


Idéspruta. Galleristen Jin Demulan har arbetat för den mongoliska konstutställningen sedan två år. På lördag och söndag visas den på Fotografica i Strömparken.

 

Buddhistiskt ikonmåleri får nytt innehåll

 

Tre unga konstnärer från Mongoliet ställer ut på Fotografica under Kulturnatten. För första gången kommer en samtida mongolisk konstutställning att visas i Sverige. De tre konstnärerna Angaragsuren Odkhuu, Tamir Sharav och Anunaran Jargalsaikhan målar alla i den konstnärliga traditionen Mongol zurag.

Mongol zurag är en konstnärlig teknik men också ett religiöst uttryck, buddhismens motsvarighet till det kristna ortodoxa ikonmåleriet. Tidigare har det varit buddhistiska munkar som utövat mongol zurag, eller tang ka som den tibetanska och kinesiska motsvarigheten heter. Tang ka är i sin tur influerat av den indiska kulturen.

– Först grundar konstnären bomullsduken många gånger, upp till 18 gånger. Sedan tecknar han upp ett utkast med pensel. Därefter målas färgerna som görs av sten. Det ger starka och klara färger, förklarar galleristen Jin Demulan som arrangerar utställningen tillsammans med Mongoliets ambassad i Stockholm.

Konstnärerna, födda mellan 1983 och 1987, använder sig av den traditionella tekniken men ger den ett nytt innehåll. Deras motivval, alla målar föreställande, har fått ge namn åt utställningen – Mongoliet Nu och Då. En av konstnärerna, Angaragsuren Odkhuu, kommer att vara med under utställningen och demonstrera och förklara tekniken.

– De vill utvecka mongol zurag för nutiden, visa sin värld och sitt sätt att gestalta den, berättar Jin Demulan. Hon fick se de utvalda målningarna i original för första gången under den gångna helgen då hon besökte ambassaden. Till Norrköping kommer de först på torsdag.

– Det är 24 konstverk. Och de är bra, perfect!, säger hon nöjt.

De tre konstnärerna har valts ut av Tunamal Tugs NGO, en betydelsefull konstnärsorganisation i Mongoliet, vilket ger en antydan av den vikt mongoliska ambassaden lägger vid den första utställningen som ska representera landet i Sverige. Efter visningen på Fotografica i Strömparken invid Knäppingsborg på Kulturnatten och efterföljande söndag går utställningen vidare till Stockholm.

Men först kommer den alltså hit, tack vare Jin Demulan, galleristen från Peking som bor i Norrköping sedan några år. Tidigare har hon visat kinesisk konst, bland annat på Konstforum men också på Fotografica under just Kulturnatten. Nu går hon alltså vidare med mongolisk konst.

– Jag vill presentera något trevligt för Norrköpingsborna och något nytt för mig själv. Jag vill utveckla det internationella nätverk jag är med i. Där mötte jag Mongoliets ambassadör som blev intresserad redan för två år sedan när jag berättade om Kulturnatten, säger Jin Demulan.

Intresset är så starkt att ambassadören själv gör ett officiellt besök i Norrköping i samband med utställningen. Och då passar på att träffa Norrköpings nya borgmästare Eva Andersson i Rådhuset.

Text:Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Lakshmendra Geshan Dissanayake

 

  • FOTOGRAFICA Norrköping

  • Kulturnatten 2012
    Lördag 29 september kl 11–22
    Söndag 30 september kl 12–16
    Mongoliet Nu och Då
    Tre konstnärer från Mongoliet

    • Angaragsuren Odkhuu
      Tamir Sharav
      Anunaran Jargalsaikhan
  • Arr: Gallerist Jin Demulan, Mongoliets ambassad
    Kultursidan.nu stöder utställningen.

 

LÄNKAR
Mongoliets ambassad hemsida
Fotografica hemsida
Kulturnatten program

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Mongolisk konstutställning under Kulturnatten (reportage)

  1. Pingback: En återblick på Kulturnatten 2012 | KULTURSIDAN.nu