• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En återblick på Kulturnatten 2012 (reportage)

IMG_7934
Skyndar förbi. På NP33 under Kulturnatten.

 

Kulturnatten – en återblick

 

Kulturnatten – dagen hela Kulturnorrköping väntar på. Kulturinstitutioner och fria aktörer laddar i månader för ett knappt dygn av intensiv aktivitet. Det är fantastiskt trevligt att själv jobba med kultur när detta inträffar, med nackdelen att man själv måste jobba förstås.

Detta år han jag med några intensiva timmar aktivitet under kväll och natt. Till trots för det oerhört tråkiga vädret (envist, konstant småregn) var det mycket folk i rörelse, och på första stoppet NP33 hade man haft strida strömmar besökare under hela dagen. Tillsammans med en del andra konstinstitutioner hade man gjort upp en bussrutt som varje timma kretsade stadskärnan; en utmärkt idé som jag tyvärr alldeles missade och fick istället vandra i regnet.

Men det var värt promenaden – på NP33 blandades en mängd olika konstnärliga uttryck. Med sina väl avdelade utrymmen är NP33 en ovanligt tacksam plats för presentation av olika konstnärer, utan att det för den skull blir rörigt. Mycket av konsten fokuserar på mer eller mindre abstrakta stämningslandskap. Ett undantag är Mattias Sammekulls figurmålningar i det smala galleriet till höger. Det handlar där både om fascinerande naturtrogna, vackra porträtt och om en sorts storögda, kanske maskerade, varelser som stiliserat blickar mot betraktaren.

Frånsett konsten inuti själva galleriet så har NP33 även sträckt ut sin arm över omgivningarna, mot Norrköpings hamn och gatukonsten. Utanför arbetade under dagen ett antal gatukonstnär på ”Street expressions – den värsta utställningen hittills”.

Nästa stopp, efter en liten avstickare till Fotograficas utställning med Mongolisk konst, blev biografen CNEMA. KS8NKPG hade speciellt för Kulturnatten satt ihop ett blandband med bioreklam och precis lagom sunkiga filmtrailers från 1980-talet.  (Och blandband betyder just blandband, eftersom filmsnuttarna visades direkt från vhs). Efter ungefär 60 minuter i biosalongen undrar man i sitt stilla sinne hur alla de där filmskaparna egentligen tänkte, men å andra sidan är det ju oerhört roligt att se alla utflippade, icke-pk filmidéer. 

I glappet mellan natt och kväll besökte vi Antikvariatet, ett bra slut på en fin dag.

Text och foto: Karolina Nilsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
NP33 hemsida
KS8NKPG  facebook
Antikvariatet hemsida
Cnema hemsida
Särpräglad Mattias Sammekull på NP33 recension Kultursidan.nu 4/10 2012
Mongolisk konstutställning under Kulturnatten reportage Kultursidan.nu 25/9 2012

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.