• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östgötateatern kryddar Addams med cirkus (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8023958987/[/flickr]

Spöklikt. Familjen Addams är en stor släkt, särskilt om man räknar med dem som bor på kyrkogården.

Smakprov och intervjuer med regissören Mattias Carlsson och Jenny Holmgren (Wednesday).

Wednesday söker vardagskärlek

 

Alla kan andas ut – fingerknäppningarna är kvar. Äntligen har musikalen Familjen Addams premiär på Östgötateatern i Norrköping där den ska gå länge, länge. 52 föreställningar är inbokade fram till 10 januari och sedan spökar släkten Addams vidare i Linköping hela våren.

Teaterchefen Johan Celander inledde presskonferensen med att berätta om hur repertoarrådets diskussioner kring några andra musikaler dog ut när musiken från Familjen Addams spreds i rummet och helt fångade intresset.

– Johan Celander frågade om jag ville hänga med till New York och titta på den och jag sade absolut inte nej, fortsätter regissören Mattias Carlsson berättelsen. Historien om familjen Addams har alltid tjusat oss, den bisarra familjen.

På pressvisningen möter vi hela släkten Addams, levande såväl som de döda som lockas upp ur sina gravar. Och snart dyker det upp en annan familj, av en mer vanlig sort. Dottern Wednesday har nämligen mött Lukas och blivit kär. Upplagt för konflikt mellan två familjer med minst sagt skilda värderingar.

Wednesday spelas av Jenny Holmgren som efter Balettakademin 2008 främst arbetat på Wermland Opera. Familjen Addams blir hennes femte stora uppsättning.

– Det är fantastiskt att vara här. Jag har velat komma hit i många år, säger Jenny Holmgren.

Tjugo artister står på scenen. Christian Zell spelar pappa Gomez, Petra Nielsen har klätt sig i mamma Morticias trådsmala dress. Skådespelare från Östgötateaterns fasta ensemble har kompletterats med projektanställda musikalartister. Men också med cirkusartister.

– Jag saknade den lilla kryddan, farligheten, kommenterar Mattias Carlsson teaterbesöket på Broadway. Då tog Johan Celander upp det här med cirkus eftersom vi haft Cirkus Cirkör här i huset och jag tände jättemycket på idén.

Redan i öppningsscenen på kyrkogården möter artister på höga styltor, när de gör volter i luften blir det till ett spökfantasteri. Det som har varit viktigt för regissören är att ha fått in cirkusnumren som en del av föreställningen. De ska inte vara något som ligger utanpå och känns konstigt.

När stora Broadwaymusikaler sätts upp på nytt är det vanligt att konceptet är klart, föreställningen ska in i minsta danssteg vara likadan som originalet. Men när nu Östgötateatern får Europapremiär på Familjen Addams är tolkningen fri, vilket gjort regijobbet både roligt och utmanande. Med översättaren i huset, teaterchefen Johan Celander har själv gjort det jobbet, har Östgötateatern lagt grunden för en musikal som östgötarna ska känna sig hemma med.

Kanske det blir mer mys än rys men den rekommenderade åldersgränsen är 11 år.

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • STORA TEATERN Norrköping

  • 29 september 2012 – 10 januari 2013
    Stora teatern i Linköping 8 februari – 31 maj 2013
    Familjen Addams
    Music & Lyrics by Andrew Lippa
    Regi: Mattias Carlsson
    Kapellmästare: Johan Siberg
    Scenografi/kostym: Magnus Möllerstedt
    Koreografi: Mattias Carlsson och 
Cynthia Kai
    Cirkusregi: Jesper Nikolajeff

 

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Östgötateatern kryddar Addams med cirkus (reportage)

  1. Pingback: Fyndig och fartig Familjen Addams (recension) | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.