• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jublande klockspelskonsert under Kulturnatten (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8029809655/[/flickr]

Klockspelets strängar leder upp till Rådhusets stora klockspel, ett av de största i Sverige.

 

Nytt önskeljud i skällan

 

Rådhuset toppar Kulturnatten med Euphoria i en klockspelskonsert, live från Rådhustornet. Norrköpingsborna har kunnat önska sig låtar av ur den långa listan har det blivit ett urval där melodifestivalsegraren Euphoria följs av flera favoriter.

– Sedan spelar jag ett medley med Astrid Lindgrenvisor. Dessutom blir det She ur filmen Notting Hill, Kärlekens tunga med Eldkvarn, Chaplins egen Smile och så avslutar jag med Abbas Thank you for the music.

Vi följer klockspelare Ulf Tellin varv för varv upp i tornets höga spiraltrappan. Till slut når vi ett litet rum direkt under det stora klockspelet som står högst upp, bara Gull-Olle uppe på toppen når högre. Där står orgeln vars tangenter och pedaler kräver kraft för att slå ljud i klockorna.

Ulf Tellin, som vanligen är kantor i S:t Olai församling, ansvarar för klockspelet året om, men han behöver inte springa upp i tornet så fort klockorna ska spela, två gånger om dagen. Till vardags finns en dator som styr spelet, hans uppdrag är att programmera den. Allt går inte att spela, särskilt inte snabba låtar. Definitivt inte med repeterande notslag.

– Jag försöker välja musik efter årstid eller högtid. Jag byter så ofta jag kan, berättar han, det kan vara barockmusik, folkvisa, barnvisor. Förra Allhelgonahelgen blev det ett tema ur Harry Potter.

Euphoria-önskaren Anne Sofie Lindh följer med på guidningen. Hon får pröva att slå på tangenterna i det halvkyliga rummet efter en kort instruktion. Det blir Blinka lilla stjärna och Ulf Tellin kompletterar med bastoner. Melodin klingar ut över staden.

– Det går inte att sitta och träna ljudlöst. Slagen klocka ljuder, påpekar Ulf Tellin som då och då spelar live, inte minst under kommunens nyårsfirande. Ibland träningsspelar han också.

Varför föreslog Anne Sofie Lindh Euphoria?

– Det är självklart. Titeln. Att den vann Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Och det är så euforiskt på Kulturnatten, förklarar Anne Sofie Lindh och fortsätter.

– På Friskis och Svettis hade ledaren veckan efter segern övat in och kompletterat Loreens rörelser med jymparörelser. Jag blir på gott humör när jag hör den.

Rådhusets klockspel från 1914 är störst i Sverige, jämstort med Malmös. När man lät gjuta en ny basklocka och en rad diskantklockor jubileumsåret 1964 växte klockklangens omfattning till fyra oktaver. Storleksmässigt sprang man då om ett klockspel i Västerås, Klara kyrka i Stockholm, Tyska kyrkan i Göteborg och S:t Lars i Linköping.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • RÅDHUSET Norrköping

  • Kulturnatten kl 16 och kl 21.30
    Klockspelskonsert
    Ulf Tellin

 

LÄNKAR
Norrköpings kommun hemsida

FLER BILDER FRÅN KLOCKSPELET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631635589998″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.