• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Höstens Vår salong helt uppåt väggarna på Konstmuseet (reportage)

Carin Fahlén arbetar in i det sista med utställningslistorna
Helt uppåt väggarna. Informationsintendenten Carin Fahlén arbetar in i det sista med utställningslistorna.

Vem har valt vad och varför?

 

Höstens utställning i höga Galleri 5 i Norrköpings konstmuseum är helt uppåt väggarna. Som det var i den grandiosa Parissalongen som var konstens riktmärke under 1800-talet. Eller som hemma i konstmecenatens och stiftsbibliotekarien Erik Hjalmar Segersteens privata salong som vi känner så väl tack vare konstnären Johan Krouthéns målning. Där kan man inte se tapeten för bara tavlor.

Någonstans där, mellan den jurybedömda utställningen och det privata konstintresset, hamnar Vår salong – som ni vill ha det. För här har Konstmuseet låtit gästtyckare välja var sitt verk ur museets samlingar. Med en högst omväxlande ögonfröjd som resultat, från historiskt måleri till senare tiders skulptur.

– Vi har frågat gamla kollegor, konstnärer, konstvetare, konstintresserade, berättar intendenten Lars-Ove Östensson som haft huvudansvaret för Vår salong.

Vem har valt vad och varför? Frågan är en given ingång till utställningen och kommer att besvaras både i skrift och i tal, först under Kulturnattens vernissage. Varför skådespelaren och berättaren Marinella Rolfart lyft fram Elis Erikssons trärelief …DE DU GAS EN.? JA!! eller varför tidigare chefen för museet Bo Sylvan lyft upp Elin Petterssons Tivolit ur magasinen.

Ett porträtt av den store indianledaren Sitting Bull i fantastisk fjäderskrud är Lars-Ove Östenssons självklara val.

– Den hängde alltid framme när jag gick i skolan och när vi fick välja vykort efter visningen var jag inte enda killen som valde det. Som 10-åring tyckte jag att det var ett helt fantastiskt motiv, särskilt de gula revärerna på de blå byxorna. Det startade mitt konstintresse, berättar han.

Äldsta verket är Porträtt av okänd dam, Bordeaux målat 1789 av Adolf Ulrik Wertmüller. Den som valt det porträttet är Agneta Lalander, tidigare chef för Stindbergmuseet. Det nyaste konstverket är Hans Åsbergs Bohuslän 2 från 2011. Det verket ingår i utställningens ”stomme”, omkring en tredjedel av verken som inte är valda men hänger där ändå.

Helt uppåt väggarna och ett fantastiskt lustfyllt sätt att väcka nya samtal kring konsten i Norrköpings konstmuseums rika samlingar.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • KONSTMUSEET Norrköping

 • 29 september – 18 november 2012
  Galleri 5 samt verk i gallerierna 1 och 2
  Vår salong – som ni vill ha det
  Utställningskommissarie: Lars-Ove Östensson
  Assisterande intendent: Kerstin Holmer

 

 • Kulturnatten på Konstmuseet

 • Öppet kl 11 – 23
  Fri entré och fria visningar

  • UR PROGRAMMET
   Vernissage av Vår Salong
   Livemusik Pegasus och Chaos In Order
   Blå häst
   Dansgruppen Blaubas grodor möter barn på museet
   Tangouppvisning
   Familjevisning med skattjakt
   Skaparverkstad för alla i Krumeluren
   Konstmuseets Vänner
   Kvällen avslutas i Skulpturparken
   Ungdomscirkus och filmer i nattens mörker framför Konstmuseet

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Sitting Bull och Buffalo Bill historiskt foto

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.