• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mattias Hamrén visar fotografi på Konstforum (reportage)

Mattias Hamrén
Arkitekturens linjer fångar Mattias Hamréns öga.

 

Arkitektoniska utsnitt

 

Storartad arkitektur fångad med precisa bilder som gör utsnitt och skapar nytt. Mattias Hamrén är ännu en av de bildstarka fotografer som sökt och odlat sitt uttryck på Gamleby fotoskola. Arkitekturen, gärna den storslagna, modernistiska med rena linjer som fångar och hänför, är hans val. Han söker den i de stora städerna Paris, Berlin, Barcelona, men också på hemmaplan i Stockholm och Kalmar.

– Det är en kombination av linjer, kontraster och ljus, säger Mattias Hamrén som spikat upp sista fotografiet av de nio som tar sig plats i Konstforums Studio. Det handlar om renhet, jag strävar mot en minimalism. Det måste inte vara pampigt.

Fotografierna hänger i smala svarta ramar. De är alla i samma höga affischformat, alla utom en gladrandig fasad bakom en häck, den breder ut sig. Den ger intryck av att vara ett trickfoto men är en rund fasad, uppbyggd av olikfärgade stålrör, i Paris. Och häcken var framför intygar fotografen.

Motiven är fasaders spel, betongbalkars linjelek. Det kan finnas en djupverkan eller en himmelsblått fält. Ljuset faller in genom fönstret invid en trappa, mjukt ljus mot rå betong ger en annorlunda bild.

– Jag vill att de ska komma till sin rätt, därför är de stora, fortsätter Mattias Hamrén. I valet till utställningen ville jag att bilderna ska fungera lika bra fristående.

Hur man nu lyckas ta så helt rena bilder, utan något som stör. Inte något skräp, inte en människa, inte en katt. Han måste gå upp tidigt om morgnarna.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • KONSTFORUM Norrköping

  • 30 september – 14 oktober 2012
    Mattias Hamrén
    Fotografi

LÄNKAR
Mattias Hamrén hemsida
Konstforum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

Mattias Hamrén

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.