• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Amalia Årfelt och Peter Wiklund på Konstforum (reportage)


Måleri och skulptur. Amalia Årfelt och Peter Wiklund delar rum på Konstforum .

 

Kråkfötter och andra djur

 

Fåglarna stirrar vaksamt. Kråkfötterna däremot gör lite som de vill. Konstnärskollegerna Amalia Årfelt och Peter Wiklund ställer ut tillsammans på Konstforum. Till stor del har de delat upp lokalerna mellan sig men rätt vad det är möter en skulpturs sorgmodiga blick i hans avdelning eller öppnar han en extra dörr inne i hennes.

– Jag bryr mig mycket om naturen i mitt måleri, säger Amalia Årfelt.

Fåglar, fiskar, katter och apor återkommer ofta både i hennes färgglada måleri och färgbleka skulpturer. De blickar tillbaka på åskådaren, med vaksamt allvar. En katt boar in sin unge med kroppen, svansen som en skyddande gräns. En apa är invirad i en filt, inspirerad av Roslins Damen med slöjan säger hon om den lilla lerskulpturen vars ansikte sticker ut med markerade läppar och djupt liggande ögon.

En annan inspiration är djuren som vakar över det nyfödda Jesusbarnet, välkända motiv i konsten. Där finns ingen avvaktande vaksamhet. Djuren i stallet har inte gett upp hoppet om mänskligheten.

– Titta, Jesusbarnet är en flicka.

– Jag tänker inte på miljö och natur när jag målar, hävdar Peter Wiklund.

Ändå tränger sig just miljön och naturen fram i hans målningar som är fyllda av kraft och färg. Utom kanske en rosa ros vars slingrande stjälkar vänder taggarna utåt och blommorna inåt.

– Jag börjar med tecknandet som grund, telefonklotter, marginalteckningar, sådant som är utan värde och gör något av det.

Det kan bli ett kantigt månlandskap av sådant klotter som komponeras med form och färg. Gärna grova linjer och kontraster. I den mer obemärkta utkanten finns också tunnlar, en dörr öppen mot ett intet, ett fönster öppet mot en plats där nya saker tar form medan rummet innanför löses upp.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • KONSTFORUM Norrköping

  • 29 september – 14 oktober 2012
    Amalia Årfelt
    Måleri, grafik, skulptur
    Peter Wiklund
    Måleri

 

LÄNKAR
Amalia Årfelt hemsida
Konstforum hemsida

PETER WIKLUND – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

AMALIA ÅRFELT – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.