• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fransiscanernas altare återfunnet i Söderköping (reportage)


Bland rötter och ledningar. Det krävs ett tränat öga för att känna igen ett korgolv från medeltiden.

 

Kryptan kan ligga en halvmeter bort

 

Den unge grävmaskinisten fick upp en tegelsten i skopan. Han hoppade ur maskinen, fick syn på ett hål i marken och lyste in med en ficklampa. Där var ett rum fullt med skelett. Hålet täcktes snabbt för. De ledningar som skulle dras sattes på plats och gropen fylldes igen.

Det här inträffade för flera decennier sedan på Drothemområdet i Söderköping. Först helt nyligen nådde berättelsen om gravkryptan Söderköpings medeltidscentrum och arkeologerna på Östergötlands musum. Arkeologen Mats Magnusson ryckte ut och grävde upp ett flera meter långt schakt i Trångsundsgränd på den utpekade platsen.

– Vi gick på teorin att kryptan låg innanför kyrkans murar, säger han och berättar att museet sedan tidigare känner till delar av kyrkans utformning.

Inga skelett kom i dagen den här gången, däremot lades ytterligare pusselbitar till fransiscanerklostrets kyrka. Altaret och delar av kyrkans mur har grävts fram tidigare, nu kom de åter i dagen. Den här gången kunde han dessutom frilägga delar av korgolvet framför altaret. De förbättrade kunskaperna leder till en något justerad teori, särskilt som den nu många år äldre upptäckaren mindes hur ledningarna hamnade på en annan nivå än de ledningar som nu grävts fram.

– Jag tror att kryptan ligger framför altaret, kanske bara en halv meter bort, säger Mats Magnusson.

Så nära och ändå går utgrävningarna inte vidare direkt. Med markradar blir det en enkel match att hitta kryptan och därmed gräva på exakt rätt ställe. Anledningen stavas pengar, samma orsak som ledde till att den funna kryptan aldrig blev undersökt utan täcktes för under mitten av 1900-talet.

Mats Magnusson är inte orolig. Han ser fram emot att få gräva fram skeletten inom en framtid, som ligger några bidragsansökningar bort. Då kanske han även hittar prinsessan Magdalena Karlsdotter av Bondeätten, som Barbro Mellqvist, verksamhetsledare för Medeltidscentrum, hoppas ligger där. Magdalena levde mellan 1445 och 1495 och var dotter till kung Karl Knutsson.

– Hon var gift med Ivar Axelsson Tott. Som änka flyttade hon till Bossgård i Söderköping där hon senare också avled, förklarar Barbro Mellqvist som också känner till uppgifter om att prinsessan ska ha begravts hos fransiscanerna, just invid altaret.

– Fascinerande nog finns Magdalena avbildad på ett av de äldsta porträtten i Sverige.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Monica Stangel Löfvall


LÄNKAR
Söderköping Medeltidscentrum hemsida
Östergötlands museum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.