• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Många starka filmer på Flimmer 2012 (reportage)


Trainspotting. Ingår i kategorin 90’s som visas under Norrköpings filmfestival Flimmer.

 

100 filmvisningar på 10 dagar

 

Naturligtvis är det en omöjlighet, hur väljer man bland 100 filmvisningar på 10 dagar? Bästa sättet att hitta rätt i Norrköping filmfestival Flimmers massiva utbud är att leta sig fram till det förträffligt sorteringsbara festivalprogrammet på hemsidan och välja att sortera efter kategori, kom bara ihåg att även välja årtal. Alternativt bläddra i pappersversionen med supersnygg framsida à la Fritz Langs Metropolis från 1927.

Är man i tidsnöd kan man sortera efter dag och tid, såväl på sajten som i tidningen. Söker man ett ordnat kaos finns även bokstavsmetoden, det närmaste man kan komma slumpens urval.

För att kunna gå på festivalen måste man ha festivalpass 30/60 kronor. Därtill kommer biljettpriserna som ligger lägre än ordinarie pris. Det lönar sig alltså att se minst två filmer. Minska kötiden genom att beställa på festivalens hemsida.

Sedan Norrköpings kommun häromåret invigde Cnema är det även platsen för Flimmer. Med korta utflykter till filmquiz och filmjazzkonsert på Saliga munken, stor filmfest på kårhuset Trappan och Sista terminen, kombinerad film, fest och stödkonsert för lettiska filmmakare på Dynamo. Dessutom bli det konstfilm på Verkstad och Pecha kucha med filmtema på Visualiseringscenter C. I flimmer ingår även östgötska kortfilmstävlingen Guldsvanen.

Några tips för dig som vill se eller se om filmer som inte finns i ditt privata filmbibliotek. Kategorin 90’s, alltså några av 1990-talets mest omtalade filmer, innehåller bland andra prisindränkta Trainspotting om ett gäng heroinister i Edinburgh, ämnet till trots eller kanske just därför innehåller den en hel del galghumor.

Andra kategorier att grotta ner sig i är FlimmerFavoriter. För att inte tala om garanterat breda filmer (vad nu det egentligen betyder om man nu inte menar Panorama) som lanseras i Gala-kategorin med Anne Fontaines En bohem i Paris som festivalens stora öppningsfilm. Lite läskigare blir det förstås med MidnattsFlimmer, vilket inte nödvändigtvis innebär att horror/fantasyfilmen Livide visas kl 24.

Mindre glassiga men nog så viktiga är Fokuskategorierna: HBTQ, Kvinnor och Miljö. En intressant blandning hittar man i välfyllda dokumentärkategorin FlimmerDox. En av dokumentärerna är Vardagsrevolutionen gjord av Norrköpingsfilmarna Jeanette Söderwall och Kristoffer Ramstrand om paret Mika och Jon som för åtta år sedan följde visionen om att leva ett självförsörjande liv på landet.

När film kombineras med samtal fördjupas upplevelsen. Regissörer eller andra samtalspartners dyker upp vid flera olika tillfällen, vilka står i programmet. Psykologer tittar på film är ett populärt koncept i Stockholm som också gjort succé på Flimmer. En av dessa filmer är Avalon om festfixaren Janne, som psykologen och psykoterapeuten Anna Holmberg Ålund resonerar kring i samtal med moderatorn Åsa Maj Jonzon.

En annan samtalare är studentprästen Åsa Ström Broman som ser tre filmer under kategorirubriken Existentiella samtal. Musikfilmsintresserade får sitt liksom kortfilmsentusiasterna. Däremot väljer Flimmer bort barnfilmer i årets festival.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Norrköpings filmfestival Flimmer och resp filmproducenter

 

  • CNEMA Norrköping

  • 5 – 14 oktober 2012
    Flimmer filmfestival

 

LÄNKAR
Flimmer hemsida
Flimmer festivalprogram

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.