• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköpings kommuns stipendiater 2010

Bengt Cete, Johan Perwe och Li Teske
Johan Perwe tilldelades Kulturstipendium till Moa Martinsons minne.

 

Bombprästens barnbarn skriver vidare

 

Norrköpingssonen Johan Perwe har etablerat sig som fackboksförfattare med svensk-tyska förbindelser och hjälp- och motståndsarbete under andra världskriget som specialområde. Fokus i författarskapet ligger på moral, etik och civilkurage. Ett centralt tema är vad som får människor att göra sina val i extrema situationer.

Bland de böcker han givit ut är kanske Bombprästen den mest kända. Johan berättar i boken om sin morfar Erik Perwe och hans verksamhet som präst i Berlin under kriget. De verk han tidigare gett ut bygger på omfattande studier och arkivmaterial.

Våren 2011 kommer Perwes nya bok V140 Babs – Svenska i Gestapos tjänst. Den handlar om Dagmar Imgart som efter giftermål med en tysk man värvades av Gestapo och blev angivare och spion. Boken beskriver Nazitysklands angiveriverksamhet och skuld- och moralfrågor i efterkrigstidens Tyskland.

Johan Perwe planerar nu att skriva en bok som handlar om Norrköping under andra världskriget, om kända och okända Norrköpingsbors vardag och verklighet under brinnande krig.

Enligt Johan betyder stipendiet att arbetet med boken nu kan komma igång på allvar men han kan i nuläget inte spekulera i hur lång tid det dröjer innan boken når bokhandelsdiskarna. Det kommer att krävas mycket letande i olika arkiv för att få en balanserad bild av Norrköping under andra världskriget.

Stipendiesumman är 129 254 kronor vilket är 1 krona per innevånare i kommunen vid årsskiftet närmast före utdelningen.

Norrköpings borgmästare Li Teske delade ut stipendiet med assistans av Kultur & Fritidsnämndens ordförande Bengt Cete.

Ytterligare ett kulturstipendium delades ut ur ”ICA Handlarnas Stipendiefond” och beloppet är 10.000 kronor.  Markus Jonsson tilldelades stipendiet. Han utbildar sig till dirigent och går nu en mastersutbildning vid Musikhögskolan i Piteå.

 

Alla stipendiater
Stora bilden. Alla stipendiaterna med i främre raden, Hanna Klinga, Maja Strömberg, Åke Björck och Michael Kostesic tillsammans med Pernilla Wiberg. Bakom idrottsstipendiaterna står Markus Jonsson och Johan Perwe som fick kulturstipendium.

 

Vid samma tillfälle delades också ut ett antal idrottsstipendier. Ett stipendium är tillägnat norrköpingsbördiga Pernilla Wiberg, som själv var på plats för att dela ut priset till Hanna Klinga. Hanna är seglare i klassen E-jolle och har varit bästa svenska seglare i VM 2009 och 2010. Stipendiet är på 20.000 kronor.

Ett annat stipendium är tillägnat skytten Jonas Jacobsson och tilldelas någon med anknytning till handikappidrott. Årets pris gick till ”Mr Basket” Åke Björck, som framgångrikt leder Dolphins rullstolsbasket som de senaste åren varit Sveriges ledande lag i sin sport. Åke var med och grundade Hageby Basket som numera är Norrköping Dolphins.

Det delas också ut två idrottsstipendier av Norrköpings Kommun. Dessa är på  10.000 kronor vardera och Maja Strömberg och Michael Kostesic blev stipendiaterna.

Maja är en ung boxare med bland annat guld i junior-EM i Frankrike. Michael är simmare med främst bröst- och ryggsim som grenar. Han har ett antal guld och silvermedaljer från SM och de kroatiska mästerskapen.

Text och foto: Sven Åke Molund

  • Norrköpings kultur- och idrottsstipendier 2010

  • Till Moa Martinsons minne Johan Perwe
    Kulturstipendium (ICA Handlarnas Stipendiefond) Markus Jonsson
    Idrottsstipendium (Pernilla Wibergs) Hanna Klinga (Jonas Jacobssons) Åke Björck
    (Norrköpings kommuns)  Maja Strömberg och Michael Kostesic
Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Norrköpings kommuns stipendiater 2010

  1. Pingback: Mogen 30-åring söker kontakt! | KULTURSIDAN.nu